Medvetörvény: pontosítani kell, hogy ne történhessenek visszaélések

Könczei Csaba képviselő részben megalapozottnak tartja az államfőnek azokat a kifogásait, amelyekre hivatkozva visszaküldte a veszélyes medvék eltávolítását lehetővé törvényt a parlamentnek. Az RMDSZ szakpolitikusa szerint a tavaszi ülésszakban korrigálják majd a jogszabályt, de addig is hatályban marad az a júliusi sürgősségi kormányrendelet, amelyik beavatkozásra hatalmazza fel a hatóságokat, ha medve jelenik meg a településeken.

Várhatóan a tavaszi parlamenti ülésszak első napjaiban újra napirendre kerül a veszélyes medvék eltávolítását lehetővé tevő törvény, amelyet Klaus Iohannis államfő hétfőn visszaküldött felülvizsgálatra a jogalkotóknak – tájékoztatta a Maszolt Könczei Csaba RMDSZ-es képviselő, a mezőgazdasági szakbizottság tagja.

Mint ismert, a jogszabályt tavaly decemberben fogadta el a parlament. Szövege lényegében azonos a júliusi sürgősségi kormányrendelettel, amely csak a településeken belüli veszélyes medvék eltávolítását írja elő. Ezért az RMDSZ-nek a decemberben elfogadott törvényhez beterjesztett módosító indítványa szerint ezt a lehetőséget kiterjesztették a településeken kívüli területekre is.

Klaus Iohannis azért küldte vissza a parlamentnek a jogszabályt, mert szerinte nem rendelkezik világosan a településeken kívüli medvék kilövéséről, és visszaélésekre adhat lehetőséget. Indoklásában az államfő azzal érvelt, hogy a törvény egyes előírásai nem elég világosak és alkalmazási problémákat vetnek fel. Szerinte a parlament feladata méltányos egyensúlyt találni az emberi élet biztonsága és a védett állatnak számító barnamedvék védelme között.

Az államfő szerint a beavatkozások területének kiszélesítése, vagyis a medvék településeken kívüli eltávolítása azt követelte volna meg, hogy a törvényalkotók pontosabban leszögezzék az eljárást, objektív kritériumokat rögzítsenek és a különböző illetékes hatóságoknak világosabb ellenőrzési feladatokat állapítsanak meg. Iohannis ugyanakkor megfontolandónak tartja, hogy külterületen történő beavatkozás esetében a környezetvédelmi hatóságokat is vonják be a medvék eltávolításáról szóló döntésbe.

Könczei Csabát azért kerestük meg, mert egyike volt az RMDSZ-es módosító indítvány beterjesztőinek. Portálunknak hangsúlyozta, az államfő nem az ellen emelt kifogást, hogy a medvék eltávolítását a külterületekre is kiterjesztette a parlament. „Klaus Iohannis úgy gondolja, hogy nem elég világosak a procedúrák, és ezeket sokkal szigorúbban kell megfogalmazni, hogy ne lehessenek visszaélések. Én úgy vélem, hogy az államfő kifogásának van némi alapja” – jelentette ki a politikus.

Könczei Csaba | Fotó: Kelemen Lehel

A képviselő elmondta, nem hinné, hogy problémát jelent majd a törvény korrigálása. Közlése szerint a parlamenti vakáció után elemezni fogják az RMDSZ-es kollégáival Klaus Iohannis érveit, és újabb módosító indítványt terjesztenek be, amikor a jogszabály ismét napirendre kerül. Hozzátette, lát rációt az államfőnek abban az észrevételében is, hogy külterületen történő beavatkozás esetében a környezetvédelmi hatóságokat is vonják be a medvék eltávolításáról szóló döntésbe. „Biztos találunk egy elfogadható megoldást” – fogalmazott Könczei Csaba.

Ezért módosult a törvény

Arra a kérdésünkre, miszerint miért nem javasolta az RMDSZ már tavaly nyáron a kormánykoalíciónak, hogy a veszélyes medvék eltávolítását szabályozó sürgősségi rendelet terjedjen ki a külterületekre is, a politikus elmondta: amikor a rendelet már kezdte kifejteni a hatását, akkor jöttek rá, hogy a nagyvadakkal kapcsolatos incidensek nagy hányada nem a településeken történnek.

Fotó: MTI/Veres Nándor

„Esztenákon, erdészházaknál, kantonházaknál, hétvégi házaknál veszélyeztettek és veszélyeztetnek embert a medvék. De jelentős kárt okoznak a növénytermesztőknek is, a kukoricaföldeken, a gyümölcsösökben, és ezek mind külterületek” – magyarázta a képviselő. Hozzátette, az RMDSZ azért is javasolta a jogszabály módosítását, mert nehéz volt elkülöníteni az eseteket. „A medve behatolt egy településre, és amikor visszavonult az erdő felé, és külterületre ért, akkor már nem lehetett beavatkozni, annak ellenére, hogy korábban emberéleteket veszélyeztetett” – részletezte.

A rendelet hatályban maradt

Mint ismert, a sürgősségi rendelet szerint csakis azokat az állatokat lehet eltávolítani – akár kilőni, ha ez indokolt –, amelyek jelenlétét egy településen a lakosság jelenti a 112-es segélyhívó számon. A szakemberek a veszély függvényében dönthetnek a nagyvad elhajtásáról, az altatásáról és áthelyezéséről, illetve a kilövéséről. Könczei Csaba hangsúlyozta, hogy ez a jogszabály jelenleg is hatályba van.

Kérdésünkre a képviselő elmondta, alkalmazásának eddigi fél éve alatt a sürgősségi rendelet hatékonynak bizonyult. December közepéig a jogszabály alapján 183 esetben jártak el a hatóságok, és az eljárás csak hét esetben végződött a medve kilövésével. Az RMDSZ politikusa szerint ez is bizonyítja, hogy alaptalan volt az a félelem, miszerint a törvény „szabad utat engedett a medvék lemészárlásának” az országban.

„Minden esetben egy szakemberekből álló bizottság dönt arról, hogy milyen módon avatkozzanak be a hatóságok, ha medve jelenik meg egy településen. Azért volt szükség a csendőrség bevonására az eljárásokba, mert karhatalmi szervként megakadályozhatja az esetleges visszaéléseket” – nyilatkozta a politikus.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?