Maszol #Fórum: Van egymillió magyar Romániában?

Horváth Annát, az RMDSZ ügyvezető alelnökét a romániai népszámlálás menetéről és az idő közben tapasztalt nehézségekről kérdezzük április 7-én, csütörtökön 20 órától a Maszol Fórumon. Az élő adás a Maszol Facebook-oldalán követhető, ahová várjuk nézőink kérdéseit is a műsor ideje alatt. A beszélgetést Varga-Mihály Márton moderálja.

A romániai népszámlálás első három hete után 12,7 százalékosra becsülik a magyar részvételt, ami enyhén meghaladja ugyan az országos átlagot, de ennél nagyobb arányra számítottak. Az erdélyi megyék közül eddig Hargita, Krassó-Szörény és Fehér megyében a legkevesebb a résztvevő, míg a legjobban Brassó és Bihar megye teljesít.

Horváth Annát arról kérdezzük, miképpen lehet hatékonyabbá tenni a cenzus online önkitöltéses szakaszát, illetve mik a veszélyei annak, ha ez a fázis nem alakul az elvárásoknak megfelelően. Köztudott ugyanis, hogy most minden kitöltő szabadon megválaszthatja nemzetiségét, megadhatja felekezeti hovatartozását is, azonban a későbbiekben a személyes lekérdezéses szakaszban az előző népszámláláshoz viszonyítja sokkal kevesebb számlálóbiztos végzi majd feladatát, így fennáll a lehetősége annak, hogy sokan kimaradnak majd. Őket úgynevezett imputálással, különböző állami nyilvántartásokból emelik majd be a végső statisztikákba, ezekben azonban már nem szerepek majd a nemzetiségi és vallási hovatartozás. Ha ez így alakul, akár az is megtörténhet, hogy a romániai magyarság száma még az egymilliót sem éri el.

Amennyiben kérdéseik vannak, fogalmazzák meg és írják meg hozzászólásban az élő adás ideje alatt, és mi feltesszük meghívottunknak, hogy első kézből kapjanak választ!

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?