Marosvásárhelyen nem egyeztek meg az RMDSZ-szel, külön listán indít jelölteket az EMSZ

Az Erdélyi Magyar Szövetség februárban alakult marosvásárhelyi szervezetének vezetői pénteken sajtóértekezleten mutatták be jelölteiket. A városi tanácsosi jelöltlistát a Szabad Emberek Pártja volt önkormányzati képviselője, Pápai László Zsolt vezeti, másodikként Kali István elnök, harmadikként a városi kertészet volt igazgatója, Dániel Lajos szerepel.

Bár a szervezet vezetői úgy vélekednek, hogy 10-nél több jelölt biztosan nem jut be a Városi Tanácsba, teljes listával indulnak. 29 név szerepel a jegyzéken.

A támogatói aláírások összegyűjtését pénteken, a sajtóértekezleten kezdték el. Akárcsak más pártoknak, nekik is az adott település szavazati joggal rendelkező állampolgárainak egy százalékának a támogatását kell megszerezzék. Marosvásárhely esetében egy politikai pártnak hozzávetőleg 1.244 aláírást kell gyűjtenie. Az EMSZ 1300-1400 aláírással számol.

Pápai László Zsolt és Kali István | Fotó: EMSZ Marosvásárhely

Korábban az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke, Kovács Mihály Levente jelezte, hogy amennyiben az EMSZ jelöltje nem RMDSZ listán indul, magyar szavazatok veszhetnek el.

Kelemen Hunor szövetségi elnök tegnap Kolozsváron felidézte, hogy „nehéz elfelejteni a 2020-as évet, amikor hasonlóképpen külön listán indultak, nem jutottak be sem Nagyváradon, sem Marosvásárhelyen, de elvittek Vásárhelyen 1700 szavazatot, ami nem volt elég nekik egy mandátumhoz, de így biztos, hogy a visszaosztáskor mi veszítettünk egy mandátumot” – magyarázta Kelemen Hunor, aki szerint ezeket a számításokat is figyelembe kell venni akkor, amikor „az ember hasonló dolgokkal jön elő”.

Az EMSZ marosvásárhelyi szervezetének becslése szerint 40 000 magyar szavazó lehet a városban. Azért állítanak teljes létszámú jelöltlistát a városi tanácsba, hogy szavazóbiztosokkal is rendelkezhessenek minden választókörzetben – szögezte le a marosvásárhelyi szervezet alelnöke, Pápai László Zsolt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?