Máramarosi böllérversenyt rendeztek Hosszúmezőn

Hagyományteremtő céllal született meg tavaly első alkalommal a Máramarosi Böllérverseny, amit idén Hosszúmezőn rendezett meg az RMDSZ megyei szervezete. A megmérettetés során több mint ötven részvevő dolgozott reggeltől délig, hogy a disznóhúsból elkészítse a legízletesebb ételt, amit egy háromtagú zsűri pontozott. A megye hat különböző magyarlakta településeiről érkezett csapatok egyike sem távozott üres kézzel, mivel mindannyijukat díjazták valamilyen kategóriában. A zsűritagok döntése alapján Magyarlápos lett az első helyezett.

Fotók: Gringo Pictures

Pintér Zsolt, az RMDSZ Máramaros megyei szervezetének elnöke köszöntőbeszédében kifejtette, hogy a rendezvény legnagyobb hozadékának tekinthető az emberek arcán látható mosoly.

„Ez az esemény viszont nemcsak a jókedvről árulkodik, hanem arról is, hogy az itt élő magyar közösség megtanult az egység útján járni” – mondta a szervezet elnöke, köszönetet mondva házigazdák szívélyes fogadtatásáért. Meggyőződése, hogy ezt a példátlan összefogást kell jövőre is tanúsítsa Máramaros magyarsága, amikor négy választáson dönthetnek arról, hogy továbbra is megmarad-e a magyar képviselet.

Brendus Réka, a nemzetpolitikáért felelős magyarországi államtitkárság főosztályvezetője, a téli időszak egyik legfontosabb ünnep előtti hagyományának tekintette a disznóvágást. Szomorúan veszi tudomásul, hogy a városi közegből szinte teljesen, de lassan már a vidékiek életéből is elkezdődött kikopni a disznótor ünnepe. „A mai alkalom azt jelenti, hogy az itt élő közösség nagyon fontosnak tartja a hagyományait, azt, hogy ezt együtt éljék meg” – zárta gondolatait a főosztályvezető.

Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete azt mondta, hogy az anyaországi kormány „szerető törődéssel fordul a határon túli magyarokhoz, ezt pedig megpróbálja támogatásával is kifejezni, amire a jövőben is számíthatnak a szervezők”. Az átalakult hagyománnyal kapcsolatban véleménye szerint a magyar emberek jól alkalmazkodtak a kialakult helyzethez, és ami a legfontosabb, hogy hagyományaikat továbbra is közösségben szeretnék gyakorolni.

Nem utolsó sorban Cseke Attila, az RMDSZ korábbi fejlesztési minisztere a koránkelés ellenére sem bánta meg, hogy eljött Hosszúmezőre és együtt ünnepelhetett az itt élőkkel. Mint mondta, ez a rendezvénysorozat az bizonyítja, hogy Erdély, Partium vagy a szórvány bármely településén élő magyarok megtartották az értékrendszerüket és ennek mentén szervezik az életüket.

Kapcsolódók

Kimaradt?