Kilencven éves korában elhunyt Béres József máramarosszigeti természetkutató

Október 24-én, 90 éves korában elhunyt Béres József, Máramaros megye legismertebb biológusa. Először pedagógusként, majd a máramarosszigeti néprajzi múzeum természettudományi részlegének vezetőjeként tevékenykedett. Számos tudományos munkájának elismeréseképpen 2004-ben az államelnöki hivatal részéről kulturális érdemrendben részesült, a kulturális és természeti értékek védelméért pedig a kulturális minisztérium becsületrendjében. Kutatása során tizenöt, addig még ismeretlen gerinctelen állatfajra bukkant rá a Máramarosi medencében, amiből egy kabócát és egy atkát őróla neveztek el. Élete során öt könyv társszerzője, mintegy 70 tanulmány írója és több száz ismeretterjesztő cikk közlője volt.

 Fotó: A máramarosszigeti RMDSZ Facebook-oldala

Béres József Máramarosszigeten látott napvilágot 1933. július 28-án, majd 1952-ben sikeresen érettségizett a város vegyes tannyelvű líceumában. Már gyermekkorában érdeklődött a természettudományok iránt, 14 évesen ő volt az első, aki jelezte a balkáni gerle jelenlétét Máramaros megyében. Származása miatt nem nyerhetett felvételt az egyetemre és kötelező munkaszolgálatra ítélték. Harminc hónapig a Hunyad megyei Petrillán tartózkodott, ahol bányászkatonaként tevékenykedett. 1956-ban, az államszocialista rezsim enyhülésével jelentkezett a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem biológiakutató szakára, ahol egy év után a tanügyminisztérium összevonta őket a természetrajz-földrajz szakos kollégákkal.

Az egyetem sikeres abszolválást követően először Máramarosszigeten, majd Hosszúmezőn oktatott biológiát a diákok számára. 1965-ben közel száz kitömött állatból szervezett kiállítást a helyi kultúrházban, ami folytán felkérték őt, hogy alakítsa ki a máramarosszigeti etnográfiai múzeum természettudományi részlegét. Ezt követően 1998-ig, egészen nyugdíjaztatásáig vezette a múzeum ezen részlegét.

Azonban nyugdíjba vonulása után sem hagyott alább a munkával: 2000-ben Gavrilă Ardelean biológustársával közösen megjelentette a Máramaros gerinces állatvilága című könyvet, amivel 2002-ben kiérdemelték a Román Tudományos Akadémia legjobban dokumentált faunisztikai könyvének járó Antipa-díját. Későbbi tudományos munkájának eredményeképpen tizenöt, addig még ismeretlen gerinctelent fajt írtak le, amire a Máramarosi medencében bukkantak rá. Ezek közül egy atkát, valamint egy kabócát beresinek nevezetek el munkájának elismeréseképpen. 2004-ben megkapta az államelnöki hivataltól a kulturális érdemrendet, a kulturális és természeti értékek védelméért pedig a kulturális minisztérium becsületrendjét. Ugyan ebben az évben Máramarossziget díszpolgárra lett.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?