Magyarországi választások: állásfoglalást tett közzé erdélyi értelmiségiek egy csoportja

A petitieonline.com oldalon tette közzé állásfoglalását erdélyi értelmiségiek egy csoportja.

A kezdeményezők az állásfoglalás elején leszögezik: „Az erdélyi magyarok közül sokan, akik magyar állampolgárok is, regisztrálnak és szavazni készülnek az áprilisi (magyarországi – szerk. megj.) választáson. Erre törvény adta lehetőségük, demokratikus joguk van. Sokan vannak azok is, és ők adják az erdélyi magyarság többségét, akik nem vesznek részt a magyarországi választásokon. Nem kérték a honosítást, nem tartják etikusnak egy másik országban szavazni, vagy egyszerűen érdektelenek.”

Majd pedig így folytatják: „De a választásoknak mindannyiunk számára van tétje. Nem lehet közömbös számunkra, hogy milyen kormánya lesz egy olyan országnak és népnek, akikhez kulturális, társadalmi, baráti és rokoni kapcsolatok fűznek.”

Fotó: MTI

Az állásfoglalás megfogalmazói szerint az is befolyásolja életünket, hogy az Európai Unióban miként tekintenek ránk, illetve a romániai magyarságnak azt is fel kell mérnie, hogy „a román és a magyar kormány milyen viszonyt ápol egymással, és ennek következtében mi, akik Románia polgárai is vagyunk, milyen helyzetekbe kényszerülünk”.

Megállapítják: „Magyarország politikai kultúrája, belső megosztottsága átnyúlik a határon, nekünk is rombolják mindennapi kapcsolatainkat az utóbbi évek gyűlöletkampányai.”

„A külhoni szavazatok befolyásolhatják a választások eredményét – ettől nem tekinthetnek el a magyarországi pártok sem. Az erdélyi magyarság sokszínű, vannak köztük baloldaliak, liberálisok, zöldek, konzervatívak, határozatlanok. Azzal, hogy csupán egyetlen párt szavazótáborának tekintenek minket, csak erősítik a határon túli magyarság negatív megítélését. Ezen változtatni kell, és a változáshoz dialógusra, szabad nyilvánosságra és kölcsönös tiszteletre van szükség” – olvasható az állásfoglalásban, amit közzététele után számos erdélyi magyar értelmiségi és közéleti személyiség ellátott kézjegyével.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?