Magánszemélyek is kaphatnak állami támogatást fás védősávok telepítésére

Fás erdősávok telepítéséről fogadott el sürgősségi rendeletet a kormány szerdai ülésén – közölte az RMDSZ hírlevele.

„A klímaváltozás hatásainak mérséklésében nagy szerepük van a fás védősávoknak a települések, mezők körül, vízfolyások mentén egyaránt. Ezért a mai kormányülésen sürgősségi rendeletet fogadtunk el, amellyel elősegítjük az erdősávok létrehozását” – idézte a közlemény Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert.

Eddig a törvény csak az autópályák, országutak menti fás védősávok finanszírozását tette lehetővé. Most úgy módosítottak a jogszabályon, hogy minden típusú – szélfogó, mezővédő – erdősáv finanszírozható lesz.  Emellett magánszemélyek számára is lehetővé tesszük a védősávok létrehozását, nem csak az állami hatóságok számára. Minden földtulajdonos erdősávokat hozhat létre, amelyre szintén állami támogatást kaphat.

A fás védősávok megóvják majd a közösségeket az erős viharok hatásaitól, de védik a talajt az eróziótól, javítják a vízháztartást és hozzájárulnak az éghajlati tényezők javításához. A sürgősségi rendelet egyúttal az erdős területek növekedéséhez, valamint az országutakon és autópályákon a hóviharok és hóátfúvások mérsékléséhez is hozzájárul.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?