banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Ludovic Orban: sértő Áder János párhuzama Trianon és a Krím annektálása között

Sértőnek nevezte kedd este Ludovic Orban, hogy Áder János a Krími Platform elnevezésű rendezvénysorozatot megnyitó hétfői csúcsértekezleten párhuzamot vont a Trianon traumája és a Krím annektálása között.

A koalíció vezetőinek tanácskozása után a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a képviselőház elnöke arra reagált, hogy a magyar államfő a kijevi fórumon mondott beszédében kijelentette: a magyarok tudatába mélyen beleégett mind a nagyhatalmi agresszió, mind pedig Trianon traumájának emléke, ezért pontosan tudják, hogy Ukrajna népe számára miért annyira érzékeny seb a Krím annexiója.

Ludovic Orban szerint Áder János „harcias” beszédének semmi köze a történelmi valósághoz és Romániának egy ilyen „sértést” „normális körülmények között” nem kell válasz nélkül hagynia. „Romániára nézve sértő összehasonlítani Krím annektálását egy olyan döntéssel, amely az első világháború végén fennálló nemzetközi kontextus alapján kifejezett népakarat nyomán született” – jelentette ki.

A koalíció vezetőinek ülése után az újságírók a kormányfőt is reagáltatták Áder János kijelentésére.

„Ezekről a kérdésekről (csak) itt beszélünk, Bukarestben” – mondta Florin Cîţu. Hozzátette: meglepte a PSD támadása ebben az ügyben, és hogy sokakat ez téma foglalkoztatja, holott Ukrajnában egyebek mellett az ott élő román kisebbség anyanyelvű oktatási jogaiért emelt szót, maga a csúcstalálkozó pedig kötött keretek között zajlott le.

(Címlapkép: gov.ro)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?