Költségvetés-kiigazítás: ezt javasolja a vezető kormánypárt a koalíciónak

Megállapodás született a Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottságában a költségvetés-kiigazítás tervezetének arról a változatáról, amelyet a párt vezetője és a kormányfő is támogatni fog a kedd délutáni koalíciós ülésen – jelentette ki a vezető kormánypárt elnöke, Ludovic Orban.

A politikus rámutatott: a költségvetés-kiigazítás a kormányprogramba foglalt fontos célkitűzések megvalósítását hivatott szolgálni. Orban szerint kiegészítik többek között a fejlesztési minisztérium költségvetését, hogy biztosítani tudják a szükséges pénzt a helyi fejlesztések két országos programja számára, többletalapokhoz jut az oktatási tárca, a megyei tanácsok és a helyi önkormányzatok is.

A legnagyobb mértékben az egészségügyi minisztérium költségvetését emelnék meg, ez mintegy 2 milliárd lejjel nőne.Ludovic Orban, a PNL elnöke | Fotó: Agerpres

Emellett megállapodás született egy új, 50 milliárd lej értékű beruházási tervről is, amelynek keretében a települések közúti infrastruktúrájának, valamint a víz- és csatornarendszerek, illetve a gázvezeték-hálózatok fejlesztését finanszíroznák. A beruházási terv öt vagy hét évre lenne érvényes, és sürgősségi kormányrendeletben szabnák meg, hogy milyen típusú beruházásokat támogatnának a pénzből, kik lehetnek a kedvezményezettek, és milyen szempontok szerint történne a projektek kiértékelése.

A PNL vezetője azt is elmondta, hogy a költségvetés kiigazításakor nem vonnak el alapokat a munkaügyi minisztériumtól.

Kapcsolódók

Kimaradt?