Ludovic Orban adna ingyenes utazást az egyetemistáknak, Florin Cîţu várja, hogy miből

Meg van győződve arról, hogy ha a parlament a diákok ingyenes utazásának fenntartása mellett dönt, megjelöli azt is, hogy ezt milyen forrásból kell finanszírozni – közölte péntek esti sajtóértekezletén a miniszterelnök.

Florin Cîţu ugyanakkor ezzel kapcsolatban leszögezte: a költségvetési hiány „semmilyen körülmények között” nem növelhető.

A miniszterelnököt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy miután a kormány elfogadta a költségvetés tervezetét, Ludovic Orban, a képviselőház elnöke – s egyben Florin Cîţu „felettese” a Nemzeti Liberális Pártban (PNL) – azt nyilatkozta, hogy szándékában áll benyújtani egy módosító indítványt, amelynek értelmében az egyetemisták évente 24 utazásra feljogosító szabadjegyet kapnának.

Cîţu úgy fogalmazott, hogy „biztos benne”, hogy a javaslat megjelöli a finanszírozási forrást is, vagy más fejezeteknél csökkenti a kiadásokat, mert a költségvetés GDP-arányos hiánya nem nőhet.Ludovic Orban és Florin Cîţu

A miniszterelnök azt mondta: tudomása szerint a koalíciós pártok képviselői nem fognak benyújtani módosító indítványokat, de amennyiben a parlament mégis elfogad módosításokat, megtörténhet, hogy visszaküldik a tervezetet a parlamentbe. „Én ragaszkodom ehhez a hiánycélhoz, ezt nyilvánosan felvállaltam, ezt nemzetközi szinten elfogadták, ez egy olyan hiány, amely a következő időszakban Romániát a helyes irányba tereli” – jelentette ki a miniszterelnök.

Tüntetnek a diákszervezetek

Több diákszervezet tüntetéseket helyezett kilátásba szombatra az egyetemi hallgatók ingyenes utazásának eltörlése miatt. A megmozdulásokat Bukarestben tartják a felvonulás mellett sztrájkőrséget állnak majd a kormánypalotánál, a koalíciós pártok közül pedig a PNL és a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) székházánál.

Kapcsolódók

Kimaradt?