banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Lesz-e idén magyar felirat a kolozsvári karácsonyi vásáron?

November 26-án, pénteken nyílik a karácsonyi vásár, amelyet egy év kihagyás után idén végre sikerült megszervezni, igaz, kicsit szerényebb körülmények között, mint megszokhattuk, például a korcsolyapálya idén kimarad a programból, ám lesz helyette óriáskerék. Minden évben ilyenkor időszerűvé válik az a kérdés, hogy lesz-e a vásáron magyar felirat. A Musai-Muszáj civil szervezet idén is felhívta a figyelmet erre a problémára. Mint írják, számítanak az RMDSZ Kolozsvári Szervezetének közbenjárására, hogy idén karácsonykor „méltó módon jelen legyen a magyar nyelv Kolozsvár főterén”.

A Musai-Muszáj szervezet felhívására a Kolozs megyei RMDSZ közleményben válaszolt, mint írják, jelenleg is zajlanak az egyeztetések a vásárt szervező vállalat és az RMDSZ kolozsvári szervezetének tanácsosi frakciója között, hogy „2019-et követően idén is legyenek magyar programok és magyar nyelvű kommunikáció a szervezők részéről”.

Kolozsvár főtere hamarosan teljes karácsonyi díszbe áll | Fotók: Lőrincz Anna

Rácz Béla-Gergely, a kolozsvári RMDSZ tanácsosi frakciójának vezetője megkeresésünkre elmondta: a karácsonyi vásárral nagyon sokáig az volt a baj, hogy nem lehetett tudni, hogy egyáltalán lehetséges-e az esemény megszervezése a járványhelyzet miatt, ezért még vannak részek, amelyek „nem teljesen tisztázottak”, ahogy az sem, hogy hány órakor nyit a vásár pénteken.

A frakcióvezető emlékeztetett: mivel a vásárt nem közvetlenül a polgármesteri hivatal szervezi, hanem egy cég, amellyel szerződést kötöttek, és ebben a szerződésben nem szögezték le, hogy a cégnek kötelezően magyarul is ki kell írnia a feliratokat, aktuálissá válik ez a kérdés minden évben. „A szerződést a 2017–2021-es periódusra kötötték, de amikor ez lejár, aminek ebben az évben kellene megtörténnie – bár lehet hosszabbítás, mivel tavaly elmaradt a vásár –, akkor mindenképpen csak abban az esetben szavazzuk meg az új szerződét, ha belefoglalják, hogy a cégnek kötelessége magyar feliratokat is használni” – mondta.

Hozzátette: ez a jövő, ám a jelenben is igyekeznek tenni ezért, hiszen Oláh Emese alpolgármester felkereste a céget, és egyeztetett arról, hogy akár ő, akár az RMDSZ tanácsosai lefordítják a szükséges anyagokat, a cégnek pedig csak annyi a feladata, hogy a fordítást kiírja magyarul is az oldalára.

„Született egy szóbeli beleegyezés a cég részéről, hogy lesznek magyar feliratok, illetve események, de az már a cégen múlik, hogy ténylegesen kikerülnek-e ezek. Hagyományos, nyomtatott programfüzet idén nem lesz, hanem Facebook-események formájában írják ki a programokat, amelyek magyar nyelven is megjelennek, erről biztosított a cég” – nyilatkozta Rácz Béla-Gergely.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?