Lakó- és középületeket hőszigetelnek Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön 81 lépcsőházban 1660 lakást hőszigetelnek pályázati támogatással, számolt be Tóth Birtan Csaba. Az alpolgármester szerint az önkormányzat 26 pályázatot nyújtott be az Országos Helyreállítási Program (PNRR) keretében. Ez jelentősen több, mint amire az elmúlt 15 évben finanszírozást tudtak szerezni.

Az alpolgármester felidézte, hogy 2013-ig kormánytámogatásból 35 lepcsőház 125 lakrészét sikerült hőszigetelni, jelenleg pedig zajlik 11 lépcsőház 176 lakrészének szigetelése amit idén fognak befejezni. Az újabban megpályázott 81 lépcsőház szigetelésére már vannak aláírt támogatási szerződések több Váradi József-, Gróf Mikó Imre, Romulus Cioflec, Gödri Ferenc és Kossuth Lajos utcai, valamint Tanulók sétányon lévő tömbházak esetében.

Tóth Birtan Csaba szerint  a tömbházak kiválasztásánál figyelembe vettek városrendezési szempontot is, ezért választottak a városközpontban és a főutak mellett lévő tömbházakat, de szociális szempontot is, így kerültek be a programba a Csíki negyedi és a Váradi József utcában található épületek. Antal Árpád polgármester hozzátette: a hőszigetelési program három célt szolgál: egyrészt azt, hogy növekedjen a tömbházak energiahatékonysága és a lakók kevesebbet fizessenek a fűtésre, másrészt, hogy növekedjen a lakások értéke és javuljon a városkép.

Melegebbé és komfortosabbá teszik az iskolákat és óvodákat

Buja Gergely | Fotó: Kristó-Gothárd HunorSepsiszentgyörgyön számos iskolát és óvodát több mint 50 éve építettek, azóta nem végeztek rajtuk olyan munkálatokat, amelyek növelnék energetikai hatékonyságukat, mutatott rá Buja Gergely. A városháza pályázati vezérigazgatója szerint az Országos Helyreállítási Program (PNRR) keretében 10 pályázatot nyújtottak be iskolák és óvodák összesen 33 000 négyzetméternyi felületének energetikai felújítására.

Buja Gergely szerint a következő időszakban olyan munkálatokat indítanak el, amelyek által az érintett iskolákban és óvodákban legalább 50 százalékkal csökkennek a fűtésszámlák, illetve emelkedik a diákok és tanárok komfortérzete. A felújítási programban megújul a Berde Áron Szakközépiskola-, a Váradi József általános iskola mindkét épülete-, a Székely Mikó Kollégium bentlakása-, az Ady Endre általános iskola ingatlana, a Napsugár óvodához tartozó bölcsőde épülete, a Mikes Kelemen Líceum két épülete és bentlakása, illetve a Nicolae Colan általános iskola és a Hófehérke óvoda épületei.

A polgármesteri hivatal pályázati igazgatója szerint a programba bevont  sepsiszentgyörgyi iskolák és óvodák épületein kicserélik a nyílászárókat és tetőfödémet, szigetelnek, felújítják a homlokzatot, felújítják a fűtésrendszereket és belső felújításokra is sor kerül. Minden épületet villanyáramot termelő napelem rendszerekkel bővítenek, emellett rendezik a tűzvédelmi hiányosságokat, így az épületek mellé külső lépcsőket építenek és kijáratokat alakítanak ki, illetve akadálymentesítik az ingatlanokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?