Székely Nemzeti Múzeum: tárgyalapú kiállítások helyett multimédiás tárlatok a felújított épületben

Még idén megnyitja kapuit a felújított Székely Nemzeti Múzeum, ahol az eddigi tárgyalapú kiállítások helyett hangsúlyosabbak lesznek a korszerű, multimédiás, interaktív tárlatok, ami hozzájárulhat, hogy a fiatalabb korosztállyal bővítsék a látogatók körét, számolt be Vargha Mihály. A sepsiszentgyörgyi múzeum igazgatója felidézte, hogy közel három éve adták át a Kós Károly által tervezett múzeumépületet az építőnek és azóta a Lábas Házban berendezett, ideiglenes kiállítóterekben szervezik tevékenységeiket.     

Vargha Mihály szerint az építő jól halad a munkálatokkal, nagy részben elkészült a múzeum épületegyüttesének és kertjének felújítása, és hamarosan ismét birtokba veszik a létesítményt, majd legalább fél év kell míg ismét belakják azt. Az igazgató szerint idén október végére tervezik a legnagyobb határon túli magyar közgyűjtemény újranyitását. Tervek szerint a felújított és korszerűsített Székely Nemzeti Múzeumot egy látványos, multimédiás Gábor Áron témájú kiállítással fogják megnyitni.

Fotók: Kocsis B. János

Műemlék épületben egy modern múzeum lesz, új funkciókkal

Vargha Mihály múzeumigazgató szerint a felújítás végére egy modern múzeumot kapunk, újragondolt, korszerűsített kiállítóterekkel, de megújulnak a restaurátori műhelyek és külön múzeumpedagógiai tereket alakítanak ki annak érdekében, hogy minél több gyerekkel tudjanak foglalkozni. A múzeumkert felújítása Dr. Herczeg Ágnes táj- és kertépítész tervei alapján történik. A Kós Károly által tervezett épületegyüttest szervesen egészíti ki az azt körülvevő dendrológiai park, mely Székelyföld jellegzetes fáit mutatja be. A kertrendezés során közel 10 ezer új növényt ültetnek. A teljes beruházás összértéke 21,8 millió lej, amelyből 16,8 milliót lejt biztosít az Európai Unió.

’48-as ereklyekiállítás, szoborállítás és emlékhely-felújítás

A felújítási munkálatok ideje alatt a Székely Nemzeti Múzeum a sepsiszentgyörgyi Lábasházban szervezi kiállításait. Vargha Mihály elmondta, idén a Liszt Intézettel közösen két nagy horderejű közös programot terveznek: idén március 15-én, egy Petőfi Sándorhoz és Gábor Áronhoz is kötődő 1848-as ereklye kiállítást mutatnak be. Ugyanakkor Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának támogatásával Zágonban állítják fel Szentkereszthy Stefánia bárónő szobrát, Vargha Mihály alkotását, illetve felújítják a Székely Nemzeti Múzeum alapítója Zathurecky Emília kézdivásárhelyi síremlékét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?