Jövőre nyílik a megújult Székely Nemzeti Múzeum

Idén karácsonyig befejeződhet a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum épületeinek és udvarának korszerűsítése. Jövőre pedig újra megnyitja kapuit a legnagyobb határon túli magyar közgyűjtemény, egyben Kovászna megye és Székelyföld fontos turisztikai látványossága.

Tamás Sándor, a múzeumot fenntartó háromszéki önkormányzat elnöke arról számolt be, hogy 90 százalékban elkészült a múzeum Kós Károly utcai épületegyüttesének és kertjének felújítása, jelenleg belső munkálatokat végeznek és haladnak a kertrendezéssel is. „Minden jel arra mutat, hogy a felújított múzeum 2023-ban megnyitja kapuit” – emelte ki Tamás Sándor.

Fotók: Kocsis B. János

A múzeumkert felújítása Dr. Herczeg Ágnes táj- és kertépítész tervei alapján történik. A Kós Károly által tervezett épületegyüttest szervesen egészíti ki az azt körülvevő dendrológiai park, mely Székelyföld jellegzetes fáit mutatja be. A kertrendezés során közel 10 ezer új növényt ültetnek, így fákat, cserjéket, talajtakaró növényeket, virágokat, örökzöldeket, erdei gyümölcsöket és fűszernövényeket. A Székely Nemzeti Múzeum kertjében végzett külső munkálatok értéke közel 3 millió lej.

Vargha Mihály, múzeum igazgató arra mutatott rá, hogy a felújítás végére egy modern múzeumot kapunk, újragondolt, korszerűsített kiállítóterekkel, de megújulnak a restaurátori műhelyek és külön múzeumpedagógiai tereket alakítanak ki annak érdekében, hogy minél több gyerekkel tudjanak foglalkozni. Vargha Mihály szerint első körben a főépület földszintjét nyitják meg a nagyközönség előtt, majd a következő években fokozatosan újítják meg a többi kiállítást is. „A nyitást 2023 októberére tervezzük, egy új Gábor Áron-kiállítással készülünk, amire már sikerrel pályáztunk 25 millió forintot a Magyar Genius-program keretében" – mondta a múzeumigazgató.  

Mint arról beszámoltunk a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum hosszas közbeszerzési folyamat után 2021 júniusában kezdték el. A teljes beruházás összértéke 21,8 millió lej, amelyből 16,8 milliót lejt biztosít az Európai Unió. A munkálatok ideje alatt a Székely Nemzeti Múzeum a sepsiszentgyörgyi Lábasházban szervezi kiállításait.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?