Nem kell sorban állni: egyre több sepsiszentgyörgyi fizeti online az adóját

Sepsiszentgyörgyön minden évben nő azok száma, akik online fizetik ki helyi adójukat és ezáltal nem kényszerülnek arra, hogy sorban álljanak a városháza adóhivatalánál. Antal Árpád polgármester arra mutatott rá, hogy a www.ghiseul.ro oldalon keresztül a pandémiát megelőző, 2019-es esztendőben még 1248 online kifizetés érkezett a várokasszába, ám ezek száma tavalyra már 5403-ra emelkedett. Ezidő alatt nemcsak az online adófizetések száma nőtt, hanem az elutalt összeg is hatszorosára emelkedett, tette hozzá a polgármester.  

A sepsiszentgyörgyi városháza adóhivatalának kimutatása szerint tavaly összesen 56 448 készpénzes kifizetést jegyeztek. Bár ezek száma jóval nagyobb, mint a város lakossága, a magyarázat az, hogy egyes magán és jogi személyek nem egyszerre, hanem több részletben fizették be ingatlan-, terület- és járműadójukat. A készpénzzel fizetőkön kívül tavaly 4518 adófizetés érkezett banki átutalással és 5403 kifizetés a www.ghiseul.ro applikáción keresztül.

Fotó: Kristó Gothárd Hunor

Antal Árpád szerint ugyancsak a digitalizáció irányát mutatja, hogy a városháza közpénzügyi igazgatósága tavaly közel 5000 ügyintézési beadvány érkezett e-mailen keresztül, míg 2019-ben még csak 3600 esetben írattak be járművet vagy ingatlant, illetve rendeztek más jellegű ügyet e-mailen keresztül.  

Sepsiszentgyörgy polgármestere rámutatott: nyilván nem mindenki számára elérhető az online ügyintézés, ám az lenne a cél, hogy minél több polgár vegye igénybe az online ügyintézésre biztosított lehetőségeket.

Sepsiszentgyörgyön az előző évekhez hasonlóan mindazon természetes és jogi személyek, akik március 31-ig befizetik a teljes évi ingatlan, terület és gépjármű utáni adójukat, 9 százalékos adókedvezményben részesülnek, amennyiben a befizetés napján nem szerepelnek semmilyen adóhátralékkal az adóhivatal nyilvántartásában.

Fotó: Kovács Zsolt

Idéntől teljes adómentességet igényelhetnek azok a tulajdonosok is, akik saját költségükön olyan munkálatokat végeznek, amellyel javítják lakóingatlanjuk energiahatékonyságát, fotovoltaikus energiatermelő rendszereket, illetve a saját fogyasztásból származó szennyvíz összegyűjtésére és kezelésére alkalmas, tanúsítottan környezetbarát rendszereket telepítenek.

A nyilatkozatokat és okiratokat elektronikus úton is elküldhetik a pénzügyi hatóságokhoz a taxeimpozitelocale@sepsi.ro címre. Emellett lehetőség van online befizetésre és a lakosok saját pénzügyi helyzetének elektronikus lekérdezésére is, amelyet ezen az oldalon tehetnek meg, vagy használhatják az internet banking befizetést is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?