Különnyugdíjak: a kormányfő jövedelme körül folyt a szenátusi vita

Az USR szerint uniós pénzt veszíthet Románia, ha nem törli el a különnyugdíjakat | Fotó: Agerpres

Nicolae Ciucă miniszterelnökként jelenleg havonta nettó 16 400 lejt keres, és emellett 18 ezer lejes katonai nyugdíjat kap – mondta a különnyugdíjakat szabályozó törvénytervezet szerdai szenátusi vitáján Ştefan Pălărie, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora.

Az USR politikusa kiszámolta: a jogszabályjavaslat jelenlegi formájában a kormányfő nyugdíja mindössze 550 lejjel csökken. „Nem tudom, hogy ilyen körülmények között beszélthetünk-e költségvetési megtakarításokról” – jelentette ki felszólalásában az ellenzéki törvényhozó.

A nem járulékalapú, „speciális” nyugdíjak reformjának bevezetésére Románia az európai finanszírozású nemzeti helyreállítási tervben (PNRR) vállalt kötelezettséget. A PSD, a Nemzeti Liberális Párt PNL és az RMDSZ alkotta kormánykoalíció által kidolgozott tervezet szerint egyetlen speciális nyugdíj sem lehet ezentúl nagyobb a jogosult korábbi bérénél. A tervezet szerint egy ember nem részesülhet többféle speciális nyugdíjban, a juttatást az infláció mértékével minden évben emelik, a speciális nyugdíj azon részére pedig, amely meghaladja a járulékalapú nyugdíjat, 15 százalékos adót vetnek ki. Havi 2000 lejig a speciális nyugdíjak is adómentesek, a juttatás azon részére pedig, amely meghaladja ezt a szintet, de nem éri el a bruttó átlagbért, a tervezet szerint tíz százalékos adót vetnek ki.

Pălărie kifejtette, hogy a nagyobbik kormánypárttal, a Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben „nincsenek is elvárásai”, de a szintén kormányon lévő Nemzeti Liberális Párttal (PNL) szemben igen. Szerinte a liberálisok azért nem nyúlnak hozzá a különnyugdíjakhoz, mert nem akarják magukra haragítani pártjuk elnökét. Hangsúlyozta: az USR azt szeretné, hogy a romániai nyugdíjrendszer kizárólag a hozzájárulás elve alapján működne, mert ez lenne a méltányos az állampolgárokkal szemben.

A PNL részéről a szenátus ügyvivő elnöke, Alina Gorghiu reagált az ellenzéki politikus felszólalására. Emlékeztette Ştefan Pălăriét arra, hogy Nicolae Ciucă a román hadsereg tábornoka és vezérkari főnöke volt, aki megjárta az afganisztáni hadszíntereket is. Hozzátette, hogy az USR politikusa csak akkor engedhetné meg magának, hogy ilyen ellenséges hangnemben beszéljen a kormányfőről, ha a Nicolae Ciucáéhoz hasonló katonai karriert futott volna be.

Nicolae Ciucă korábban kifejtette: a katonai nyugdíj nem speciális nyugdíj, hanem szolgálati nyugdíj.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?