FRISSÍTVE – Elfogadta a szenátus a különnyugdíjakat szabályozó törvény tervezetét

FRISSÍTVE: Elfogadta szerdán a szenátus a nem járulékalapú, úgynevezett szolgálati nyugdíjakat (különnyugdíjakat) szabályozó törvényeket módosító tervezetet.

A kormány által beterjesztett jogszabályjavaslat 79 támogató és 37 elutasító szavazatot kapott.

Nem engedheti meg Románia magának azt, hogy elbukja azt a 3,3 milliárd eurót, amelyet az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR) kap meg abban az esetben, amennyiben rendezi a különnyugdíjak kérdését. Ezt Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője mondta az Erdélyi Magyar Televízió 24plusz című műsorában. Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője úgy véli, nem csupán az Európai Bizottság javaslatait és a PNRR-ből Romániának járó összeget kell figyelembe venni, hiszen a kérdésnek van egy méltányossági oldala is. Csoma szerint „megengedhetetlen” az, hogy „hatalmas különbségek vannak emberek és emberek jövedelmei között a nyugdíjrendszerben”. Hangsúlyozta, ez független kell legyen attól, hogy „valaki a befizetéses, hozzájárulásos vagy más rendszerből kapja a nyugdíját”.

A tervezet indoklása szerint a szolgálati nyugdíjakat szabályozó törvények az egységes állami nyugdíjrendszertől eltérő, különleges nyugdíjrendszert hoztak létre egyes társadalmi kategóriák számára, amely bizonyos esetekben indokolatlan előnyökhöz juttathatja őket.

Az indoklásban a kormány emlékeztet arra, hogy a különnyugdíjakra fordított állami kiadások csökkentését célzó jogszabály elfogadása 2022 végéig az országos helyreállítási terv (PNRR) egyik mérföldköve. A törvény többek között a diplomaták, parlamenti köztisztviselők, pilóták, bírák, ügyészek, az igazságügyi és a számvevőszéki köztisztviselők nyugdíját érinti.

Fotó: Agerpres

A tervezet bizottsági vitája során a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) több módosító javaslatát elfogadták a szenátorok. A nem járulékalapú, „speciális” nyugdíjak reformjának bevezetésére Románia az európai finanszírozású nemzeti helyreállítási tervben (PNRR) vállalt kötelezettséget.

A szenátusi vitán a PSD frakcióvezetője, Radu Oprea kifejtette, hogy a PSD megszavazza ezt a „még tökéletesíthető” tervezetet, amit a későbbiekben a képviselőház vitat majd meg döntő házként. Hozzátette, hogy addig is a kormány folytatja a párbeszédet az Európai Bizottsággal, és reményei szerint sikerül „az összes romániai számára méltányos” megoldást találni a különnyugdíjakra.

A PSD, a PNL és az RMDSZ alkotta kormánykoalíció által kidolgozott tervezet szerint egyetlen speciális nyugdíj sem lehet ezentúl nagyobb a jogosult korábbi bérénél. A tervezet szerint egy ember nem részesülhet többféle speciális nyugdíjban, a juttatást az infláció mértékével minden évben emelik, a speciális nyugdíj azon részére pedig, amely meghaladja a járulékalapú nyugdíjat, 15 százalékos adót vetnek ki. Havi 2000 lejig a speciális nyugdíjak is adómentesek, a juttatás azon részére pedig, amely meghaladja ezt a szintet, de nem éri el a bruttó átlagbért, a tervezet szerint tíz százalékos adót vetnek ki.

Az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora, Ştefan Pălărie bírálta a tervezetet, mert nem alakítja át járulékalapúvá a különnyugdíjakat és nem járul hozzá a nyugdíjrendszer fenntarthatóságához, és így a mindenkori nyugdíjasok ki lesznek szolgáltatva a hatalmon lévők kénye-kedvének. „Ha modern állam akarunk lenni, akkor biztonságos, kiszámítható törvényekre van szükségünk, amelyek valamennyi állampolgárt egyenlően kezelnek, és amelyek alapján három évre előre tudható, hogy mennyivel emelkednek a nyugdíjak” – mondta az ellenzéki politikus.

A PNL szenátora, Virgil Guran felszólalásában a katonai nyugdíjakat védelmezte, amelyek szerinte nem nevezhetők különnyugdíjnak. Emlékeztetett arra, hogy jelenleg a katonai átlagnyugdíj 4000 lej. „Gondolkodjanak el azon, hogy milyen körülmények között képezték ki ezeket az embereket, milyen kiváltságoktól fosztották meg őket. Csak ahhoz volt joguk, hogy 15-ször átköltözzenek különböző helyőrségekbe. Azoknak van magasabb nyugdíjuk, akik megjárták a hadszíntereket (...). Őket jobban fizették, és a járulékuk is nagyobb volt, így magasabb nyugdíjat kapnak. Ezt kell megértenünk a katonaságról” – fogalmazott Guran.

A szélsőségesen nacionalista, ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szenátora, Rodica Boancă azt mondta a vitán, hogy a jelenlegi hazai nyugdíjrendszer méltánytalan a „polgárok széles tömegeivel szemben”. A politikus sérelmezte, hogy a tervezettel a kormány nem töröl el egyetlen különnyugdíjat sem.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?