Korszerű és vonzó könyvtárak várják a szilágyságiakat

Három szilágysági könyvtárat újítanak fel és alakítanak át digitális készségek fejlesztését elősegítő csomópontokká, azaz HUB-okká, valamint további harmincat modern eszközökkel: laptopokkal, PC-kkel, táblagépekkel, színes és 3D nyomtatóval, e-könyvekkel, videoprojektorral, vetítővászonnal, TV-vel és routerrel látnak el.

A könyvtárak korszerűsítését célzó HUB (hasznos terek a Szilágy megyei könyvtárakban) projekt az Országos Helyreállítási Alap (PNRR) által valósul meg a Szilágy Megyei Tanács révén, partnerségben a megyei könyvtárral és 32 helyi önkormányzattal, köztük Szilágycseh, Szilágysomlyó, Zsibó, Szilágybagos, Kémer, Kusaly, Kraszna, Debren, Magyarkecel Szilágynagyfalu Sámson, Sarmaság és Varsolc.

Illusztráció | Fotó: a Szilágy Megyei Könyvtár Facebook-oldala

A programba csaknem 2500 vidéki könyvtáros is bekapcsolódik, akik a digitális kompetenciák fejlesztése érdekében kurzusokon vesznek részt. A projekt célja javítani és megkönnyíteni a közösségi oktatáshoz, kultúrához és képzéshez való hozzáférést.

„A könyvtárnak különleges szerepe van a társadalom fejlődésében, és mindenekelőtt gyermekeink és fiataljaink képzésében és oktatásában. Megpályáztuk ezt a több mint 700 ezer eurós projektet, mert arra törekszünk, hogy a vidéki gyermekek számára is ugyanazokat a feltételeket, valamint a tanuláshoz és az ismeretszerzéshez való lehetőségeket biztosítsuk, mint amit a megyei könyvtárban megtapasztalhatnak és megkaphatnak a fiatalok” – nyilatkozta Szilágyi Róbert-István, a Szilágy Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke.

Felújított épületbe költözik a szilágysomlyói városi könyvtár

Felújítás alatt áll Szilágysomlyó városközpontjában az egykori Pușcaș kórház, melyben a rendszerváltás előtt belgyógyászati szakrendelés működött. A korszerűsítés után az épületnek új rendeltetése lesz, ide költözik az általános iskolában működő városi könyvtár felnőtt és gyermek részlege – tudtuk meg Szabó Ernő Csaba RMDSZ-es városgazdától.

A szerző felvétele

A Magura multifunkcionális komplexum elnevezésű projekt keretében három elhanyagolt épületet, területet újítanak fel, alakítanak át: a már említett kórház épületét, valamint az utóbbi évtizedekben már romos állapotban lévő, egykoron szülészetként és járványkórházként működő egészségügyi intézményeket. „Pár éve elkezdtünk egy nagy projektet, ami által felújul a belgyógyászati osztállyal rendelkező, mindenki által Puscas kórházként ismert intézet. Az ingatlan az 1900-as évek elején épült, anno törvényszékként működött, majd nagyon hosszú ideig kórházként szolgált. Most városi könyvtárrá alakítjuk át. Az épületben helyet kap egy olvasóterem, és néhány helyiségben különböző foglalkozásokat, konferenciákat lehet majd tartani. Reméljük, hogy a hatalmas, kétszintes, tágas ingatlan egyre több érdeklődőt és olvasót vonz. Örülünk, hogy európai projekt által meg tudtuk menteni ennek a gyönyörű műemléképületnek az eredeti formáját, megtartottuk arculatát, ugyanakkor felújítottuk az alagsorát, a pincéjét is. Jelenleg az utolsó simítások zajlanak, mint például a bútorzat elhelyezése. Bízunk benne, hogy márciusban átvehetjük a kivitelezőtől a beruházást, és átköltözhet a könyvtár” – mondta a városmenedzser.

Az öt millió eurós projekt keretén belül az egykori szülészet helyén fitneszgépekkel ellátott modern parkot és kulturális szabadidőközpontot létesítenek. A járványkórházat teljes egészében átépítették, itt multifunkcionális központ fog működni, környékén parkolóhelyek, szökőkút, minigolfpálya lesz. A zöldövezetté alakított udvart többszintessé változtatták, melynek felső részét felvonóval lehet megközelíteni. A régi Simai birtokból megmaradt az előrész, ez kilátóként szolgál – tudtuk meg Szabó Ernőtől.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?