Zilah: bővítik és új eszközökkel látják el a megyei kórházat

Egyre korszerűbb orvosi eszközökkel látják el a Szilágy Megyei Sürgősségi Kórházat. Nemrég Szilágy Megye Tanácsa a megyei kórháznak 3D-s mammográfiát és laparoszkópot, a héten a Neonatológiai Osztály számára újraélesztő- és lélegeztetőgépeket vásároltak.

Szilágyi Róbert-István, a Szilágy Megye Tanács RMDSZ-es alelnöke elmondta, a napokban több mint 75 ezer euró uniós támogatást nyert a megye tanács a Zilahi Megyei Sürgősségi Kórház Neonatológiai Osztályának új eszközökkel való ellátására. Az összeget a kritikus állapotú újszülöttek kezeléséhez szükséges berendezések beszerzésére fordították, ezáltal új orvosi eszközökkel: újszülött újraélesztőgépekkel, lélegeztetőgépekkel látták el az osztályt, hogy a koraszülött gyermekek megfelelő kezelésben részesülhessenek. Az év elejétől 1374 baba született a Zilah Megyei Sürgősségi Kórházban, közülük 135 koraszülött volt.

A tavaly ugyancsak az újszülött osztályt a legmodernebb inkubátorokkal látták el. A Giraffe típusú inkubátorok a koraszülöttek igényei szerint testreszabhatóak, ezáltal a babák teljes biztonságban és nyugalomban növekedhetnek, fejlődhetnek.

a szerző felvételei

Ettől a hónaptól 100 W-os Cyber Ho lézer és az AIRSEAL platform által új lehetőségek nyílnak meg a zilahi betegellátásban, különösen a húgyhólyag és prosztata adenoma kezelésében. Az új gépek által a kórház urológus csapata kiváló szintű, modern ellátást biztosíthat a betegeknek. A beruházás szintén a megyei tanács támogatásával valósulhatott meg.

„Az új befektetésekkel a Zilahi Megyei Sürgősségi Kórház most már az erdélyi egészségügy egyik vezető intézménye az urológiában. Örömmel jelenthetem, hogy a kórház most a régió vezető egészségügyi intézményei közé tartozik az urológia terén. A kórház infrastrukturális fejlesztése mellett az egyes osztályok felszerelésére is hangsúlyt fektetünk, hiszen ez az, ami a legfontosabb a betegek minőségi ellátása érdekében” – fogalmazott az alelnök.

Szilágyi Róbert-István ismertette, a nemrég beszerzett és kiválóan működő, szinte létfontosságú 3D-s laparoszkóp mellé a nyár folyamán a megyei tanács 3D-s mammográfiát is vásárolt a kórháznak. „Ez a legmodernebb készülék, amellyel emlővizsgálatot lehet végezni. Már korai stádiumban is 41 százalékkal hatékonyabban szűri ki a mellrákot, és nagyon pontos diagnózist ad az esetleges elváltozásokat illetően, ezért döntött a tanács a készülék beszerzéséről, melyet egy Európai Uniós pályázat által finanszíroztunk” – mondta az alelnök.

„Ez egy rendkívül fontos beruházás, hiszen Romániában az emlőrák az egyik leggyakoribb az onkológiai betegségek közül, ezért javasolt a 40 év feletti nők számára a kétévenkénti szűrés elvégzése. Ezt, most már a legmodernebb készülékkel tehetik meg a szilágysági hölgyek, itt, Zilahon” – fogalmazott Szilágyi Róbert.

Bővítik a kórházat

Az e heti megyei tanácsülés alkalmával határozatot fogadtak el a Megyei Kórház energiahatékonnyá tételéről. A Regionális Operatív Program keretén belül 12 millió eurót hívna le a megyei tanács, hogy a megyei kórház épületeit energiahatékonnyá tegye. ,,Napelemeket szerelnénk fel, amelyből a fogyasztás egy részét fedeznénk, ugyanakkor sokkal energiahatékonyabb klímaberendezésre váltanánk és a teljes megvilágítást is energiahatékonyra cserélnénk” – mondta az alelnök. Az Uniós normáknak megfelelően a támogatják a zöld energiára való átállást, a környezet védelmét és a fenntarthatóbb életvitelt. Az ülésen megszavazták a sürgősségi kórház bővítési munkálatainak kivitelezési idejének meghosszabbítását, hogy a jövőben a régió legjobb sürgősségi ellátását biztosíthassák. Bár a munkálatok jó ütemben haladnak, a hideg időszak beálltával a kivitelezés lelassul, de a jövő év folyamán szeretnék átadni a beruházást, melynek összértéke 4,5 millió euró, és szinte teljes egészében saját költségvetéséből finanszíroz a megye tanács.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?