Kórházépületek felújítására különített el jelentős összegeket a Maros Megyei Tanács

Költségvetés-kiegészítésről, több kórházépület felújításáról és Vidékfejlesztési Osztály létrehozásáról döntött a Maros Megyei Tanács képviselőtestülete októberi soros ülésén – adta hírül közleményében az intézmény sajtóirodája.

Maros megye 8 millió 415 ezer lejes költségvetés-kiegészítésben részesült a kormány tartalékalapjából az áfa-visszaosztás révén, a 2 százalékos jövedelem-adóból származó 5 739 000 lejes költségtöbblet pedig a megyei tanács alárendeltségébe tartozó kulturális intézmények támogatására fordíthatják.

A megyei képviselőtestület döntése értelmében 4 139 000 lejt hagytak jóvá a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia társulatának, 1 600 000 lejt fordítanak az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház fenntartására, 700 000 lejben részesül a Megyei Érdekeltségű Létesítmények Őrző-Védő Szolgálata, 80 000 lejt kap a Salvamont Barlangi- és Hegyimentő Szolgálat, 102 000 lejes többletköltséget hagytak jóvá a Lakosság-nyilvántartó Központnak, 1 410 000 lejt kap a Maros Művészegyüttes, 20 000-20 000 lejes büdzsé-kiegészítésben részesül a Látó és Vatra szépirodalmi folyóirat, 850 000 lej jut a Maros megyei Múzeumnak, 330 000 lej a Hagyományos Kultúra és Művészeti Oktatás Központjának, valamint 10 590 000 lejt kap a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság.

Kórházfejlesztésre összpontosítanak

A Maros Megyei Klinikai Kórház költségvetése 1 287 000 lejjel nőtt az országos egészségügyi programokra szánt összegek átutalását követően. Hasonlóan emelkedett a dicsőszentmártoni Dr. Gheorghe Marinescu Városi Kórház bevétele is 516 000 lejjel.

A megyei tanácsosok jóváhagyták továbbá a Maros Megyei Klinikai Kórház több fejlesztési projektjének megvalósíthatósági tanulmányát is. Ezek egyike a Tüdőklinika energiahatékonyságának növelésére és a tetőtér bővítésére, a másik megvalósíthatósági tanulmány az 1-es számú Fertőzőkórház udvarára tervezett intenzív-terápiás részleg felépítésére vonatkozik, a harmadik a Hunyad utca 28. szám alatt levő volt munkaorvostani klinika felújításának megvalósíthatósági tanulmánya.

„Az egészségügyi rendszer fejlesztése mindig is prioritás volt számunkra, a jelenlegi helyzet pedig egyértelműen azt mutatja, hogy szükség van korszerűen felszerelt kórházakra” – fejtette ki Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke. 

A helyi gazdák támogatása előnyt élvez

Elfogadták ugyanakkor a Kultúrpalota felújítására elkülönített megemelt összeget, amely a megnövekedett munkabérek és a megdrágult építkezésianyag-árak miatt vált szükségessé. A műemléképület felújítására szánt keretösszeg 1 millió 125 ezer lejjel nőtt, így a munkálatok összértéke 10 millió 918 lej, amelyből 4 millió 841 ezer lej a Maros Megyei Tanács önrésze. Ezzel a döntéssel ismét meghirdethetővé válik a Kultúrpalota felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárás.

Jóváhagyták továbbá a Visit Maros Egyesület módosított statútumát, amely ezentúl Vidékfejlesztési Osztállyal is bővül. Így a megye turisztikai lehetőségeinek népszerűsítése mellett, a Vidékfejlesztési Osztály abban segítene a gazdáknak, hogy könnyebben, egyszerűbben tudják fejleszteni gazdaságukat és értékesíteni terményeiket. „Vásárok, bemutatók, képzések szervezése mellett, jogi tanácsadással, képviselettel is segítenénk a gazdákat” – nyilatkozta Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke. 

Kapcsolódók

Kimaradt?