Erősen kritizálja a Költségvetési Tanács a kormányt és a költségvetés-kiigazítást

A fogyasztás ösztönzése helyett a pluszbevételt a deficit csökkentésére kellene fordítani, véli a testület.

A költségvetés-kiigazítás azt mutatja, hogy a kormány képtelen ellenőrzés alatt tartani a kiadásokat, állapítja meg a Költségvetési Tanács legújabb jelentése. A kormánytól független testület állásfoglalása szerint a mód, ahogy a Cîțu-kabinet módosította a 2021-es központi költségvetést az államháztartás konszolidációja ellen dolgozik és nagy veszélyeket rejt magában.

„Ebben a kiigazításban a kiadásokra szánt összeg nagyobb annál, amennyivel a bevételek nőnek. Mivel ezen bevételek egy része ideiglenes jellegű, más részük pedig a kedvező gazdasági ciklusnak a következménye, a Költségvetési Tanács úgy véli, hogy a bevételek elosztása a költségvetés-kiigazítás keretében jelentős veszélyeket feltételez. (…) Ezen ideiglenes jellegű bevételek jelentős részben állandó jellegű kiadásokat finanszíroznak, ami növeli a közszféra finanszírozás fenntarthatóságával kapcsolatos veszélyeket” – olvasható a dokumentumban.

A kormány jelenleg úgy ítéli meg, hogy a gazdaság 7 százalékkal főg nőni idén, az eredetileg prognosztizált 4,3 százalék helyett. Ez azt jelenti, hogy a bevételek 15,5 milliárd lejjel haladják majd meg a tervezett értéket. A költségvetés-kiigazítás ugyanakkor 18,8 milliárd lejjel több kiadással számol, vagyis a költségvetési hiány 3,3 milliárd lejjel,83 milliárdra nő. Ugyanakkor, mivel a gazdaság növekedése nagyobb lesz az előzetesen becsült értéknél, a GDP-arányos deficit 7,1 százalék marad.

A Költségvetési Tanács szerint hiba, hogy a kormány a fogyasztás növelésére költi a pluszbevételt, ahelyett, hogy a költségvetési hiány mérséklésére fordítaná azt. „A költségvetési-deficit optimális és megvalósítható szintje jóval 7 százalék alatt kellene legyen, a GDP 6,5 százaléka körül. Ennek a szintnek az elérése nem valószínű, a költségvetési kiadások terén bekövetkezett nagy elcsúszás miatt” – állapítja meg a Daniel Dăianu által vezetett testület.

„A kiigazítás eredményezte költségvetés stabilitása gyengébb, mint az eredeti költségvetés-tervezeté” – vonja le a következtetést a Költségvetési Tanács, emlékeztetve, hogy a kormány által most szétosztott plusz bevételek elméletiek, azok még nem folytak be az államkasszába.

(Nyitókép: AdobeStock)

Kapcsolódók

Kimaradt?