Költségvetési Tanács: nem fogunk beleférni idén a 3 százalékos költségvetési hiányba

Az idei költségvetés jelenlegi, még ki nem hirdetett változata nem fér bele a vállalt 3 százalékos költségvetési hiányba - figyelmeztet a Költségvetési Tanács. A független állami testület hétfői jelentésében jelezte, hogy a kormány nem adott lehetőséget számukra arra, hogy a parlamentnek elküldött, majd megszavazott büdzsétervet véleményezzék.

A testületnek a kabinet január 31-én küldte el a költségvetés tervezetét, ám a parlamentnek már egy másik változatot küldött meg. A Költségvetési Tanács a módosított büdzsétervről adott ki hétfőn egy véleményezést. Eszerint nem megalapozott a pénzügyminisztérium tájékoztatása, hogy az idei deficit 2,76 százalékos lesz még úgy is, hogy a gyermekpénz növelése 2,56 milliárd lejjel dobja meg a költségvetést.

A közgazdászokból álló Költségvetési Tanács számításai szerint ennél jóval nagyobb hiányra kell számítanunk, körülbelül 3,5 százalékosra. Ennek legfőbb okai a szociális kiadások túlméretezése, illetve a hozzájárulásunk a közös uniós költségvetésbe. A testület hétfői jelentésében ismét kitér arra, hogy a deficiten kívül aggodalomra ad okot, hogy a kormány túldimenzionált bevételekkel állította össze az idei költségvetést.

A testület már korábban figyelmeztetett, hogy nem tartható az 5,5 százalékos gazdasági növekedés olyan körülmények között, hogy az euróövezetben és a világgazdaságban lassulás figyelhető meg. A független közgazdászokat tömörítő tanács szerint túlságosan optimista és ellentmond a számoknak a költségvetés tervezetében az is, hogy a versenyszférában idén nő a foglalkoztatottság (3,7 százalékkal), akárcsak a bruttó bérek 13,8 százalékkal. A testület rámutatott, az Országos Statisztikai Hivatal szerint a versenyszférában az alkalmazottak száma 2016-ban 4 százalékkal, 2017-ben 3,2 százalékkal, 2018-ban január-november periódusában pedig csak 1,7 százalékkal emelkedett.

Azt sem tartják reálisnak, hogy idén az áfából (TVA) 17 százalékkal többet sikerül begyűjteni, hiszen a tavalyi költségvetésbe betervezett számokat sem sikerült teljesíteni. 2018-ban 1,7 milliárd lejjel kevesebb volt az ebből származó bevétel a betervezettnél. A tanács emlékeztet, hogy bár a 2018-as költségvetés jelentős összegeket írt elő befektetésekre, a költségvetés-kiigazításokkor ezekből az összegekből folyamatosan elvettek. Nagy a valószínűsége annak, hogy ez az idei évben is így fog történni, ugyanis a tervezetbe foglalt uniós pénzek nagysága túldimenzionált.

A teljes jelentés itt olvasható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?