Ezért küldte vissza Johannis a parlamentnek a költségvetést

Bírálta pénteken Cosmin Marinescu államelnöki tanácsadó az idei állami költségvetést, hangsúlyozva, hogy a kormány makrogazdasági prognózisai túlzottan optimisták, a költségvetési bevételeket túlbecsülték és ígéretekre alapozzák, míg a kiadásokat alábecsülik. Így indokolta meg, hogy miért küldte vissza az államfő a parlamentnek a büdzséről szóló törvényt.

Klaus Johannis tanácsadója szerint az 5,5 százalékos gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzés nem "felelősségteljes" prognózis, tekintve, hogy a Romániával partner EU-s gazdaságok problémákkal küszködnek. Az elnöki tanácsadó rámutatott, a költségvetésben szereplő bevételek egy része "csak papíron" létezik, a valóságban nem fogják begyűjteni ezeket, így a kiadások forrása bizonytalan.

Cosmin Marinescu felhívta a figyelmet, hogy a becslések a vitatott adóügyi rendelkezéseket tartalmazó 114-es sürgősségi kormányrendelet életbe lépése előtt készültek, és a nemzetközi hitelminősítő intézetek csökkentették a gazdasági dinamikára vonatkozó prognózisaikat.

Klaus Johannis gazdasági tanácsadója szerint a költségvetés bevételi oldalát 10 milliárd lejjel, azaz a bruttó nemzeti termék 1 százalékával becsülte felül a kormány, "ami nagyok sok". Hozzátette: a mintegy 7,5 milliárd lejt kitevő adóbevétel csak ígéretekre alapoz, a kiadásokat pedig alábecsülik, a nyugdíjakra szánt költségvetés 1,4 milliárd lejjel kisebb.

Alábecsüli az elnöki hivatal szerint a kormány Romániának az EU-s költségvetéshez való hozzájárulását is, ennél a tételnél 500 millió lejjel kisebb összeg szerepel, "mindenféle magyarázat nélkül" - sorolta kifogásait a tanácsadó, hozzátéve, hogy a befektetésekre szánt alapokat is visszavágták, több mint egymilliárd lejjel kevesebbet kapnak az önkormányzatok idén erre a célra.

Kapcsolódók

Kimaradt?