Négy százalék fölött a költségvetési hiány. Honnan vesznek el pénzt?

Akár 4,3 százalék fölé is nőhet idén a költségvetési hiány a költségvetés-kiigazítás tervezete szerint, amelyet a pénzügyminisztérium kedd reggel bocsátott közvitára.

A dokumentum szerint az előző kormány túlbecsülte a bevételi oldalt, így a be nem tervezett hiány elérte a 18,3 milliárd lej. Mivel a kiadásokat 2,09 milliárd lejjel tudják csökkenti, az éves deficit 44 milliárd lejt fog kitenni, ez az összeg az idei évre becsült GDP 4,3 százaléka. A Dăncilă-kormány 2,76 százalékos deficittel számolt.

A novemberben hivatalába lépett kormány szerint a költségvetés-kiigazításra azért van szükség, mert egyes állami intézmények működtetésére nem volt elég pénz kiutalva. Florin Cițu pénzügyminiszter szerint a büdzsé rosszul volt felépítve, olyan bevételekkel számolt az előző kormány, amelyek nem valósultak meg, ezért nem tartható 3 százalék alatt az államháztartási hiány. A tervezet szerint a kormány csak 4 százalékos gazdasági növekedésre számít, miután az előző kabinet 5,5 százalékos GDP-bővülésre építette a büdzsét.

Honnan vesznek el pénzt?

A tanügyminisztériumtól 2 milliárd lejt vesznek el, ezt az összeget az előző kormány az uniós támogatásokhoz szükséges önrészhez különítette el. A belügyminisztérium közel 1,2 milliárd lejt veszít, az összeget szintén elsősorban az uniós támogatásokhoz szükséges önrészhez különítették el. A közlekedési tárca és a mezőgazdasági minisztérium 1-1 milliárd lejjel lesz szegényebb. Az európai uniós alapokért felelős tárcától 302 millió lejt, a kormányfőtitkárságtól 227 millió lejt, a távközlési tárcától 110 millió lejt vesznek el.

Kik kapnak többet?

A munkaügyi minisztérium közel 4 milliárddal kap többet, a pénzt a többi között a nyugdíjakra, az úgynevezett gyermekpénzre, a gyermeknevelési támogatásra, a fogyatékkal élők juttatására fordítják. Az egészségügyi tárca költségvetését közel 2,9 milliárd lejjel pótolják ki.

A fejlesztési minisztérium 1,7 milliárddal kap többet. A Helyi Fejlesztések Országos Programjára (PNDL) 1,8 milliárd lejt különítenek el. A pénzügyminisztérium 388 millió és 236 millió lejt kap, a plusz pénz jelentős részét a felvett kölcsönökkel járó kiadások viszik el. Az üzleti környezetért felelős minisztérium 299 millió lejt kap, az összeget a Start-up Nation programra fordítják.

Jóváhagyta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottsága a Florin Cîţu pénzügyminiszter által előterjesztett költségvetés-kiegészítés tervezetet - jelentette be kedden Ludovic Orban miniszterelnök. A PNL elnöke kiemelte: a végrehajtó bizottság ellenszavazat nélkül fogadta el a pénzügyminiszter tervezetét.

Kapcsolódók

Kimaradt?