Készül a költségvetés-kiigazítás: több prioritás is van

A keddi nap végéig véglegesíteni kell a költségvetés-kiigazításról szóló sürgősségi kormányrendelet tervezetét, ez a célkitűzés - nyilatkozta hétfőn Ludovic Orban miniszterelnök.

A kormányfő a téma kapcsán rámutatott, a legfontosabb szempont, amelyet szem előtt tartanak a költségvetés-kiigazítás kidolgozásakor az, hogy biztosítsák a pénzügyi forrásokat "valamennyi közintézménynek és valamennyi helyi hatóságnak", ez ugyanis elengedhetetlen az intézmények és önkormányzatok jó működéséhez, a bérek kifizetéséhez, a szociális juttatások folyósításához, az olyan működési és fenntartási költségek kifizetéséhez, mint a közvilágítás vagy az iskolák fűtése..

A másik fontos szempont visszatéríteni az áfát az erre jogosult cégeknek, mert - tette hozzá Orban - megengedhetetlen, hogy az üzleti szféra lássa a kárát a "meggondolatlan állami kiadásoknak". A miniszterelnök kiemelte, pénzt utalnak ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak is, és napirendre akarnak jutni a különféle beruházási projektek keretében végzett munkálatok kifizetésével. "Ugyanakkor megpróbálunk kiiktatni a költségvetésből minden szükségtelen kiadási tételt, valamint azokat az összegeket, amelyek elköltésére egyszerűen nincs lehetőség 2019 végéig" - fogalmazott.

A kormányfő hozzátette, a nyugdíjalap is kiegészítésre szorul, "a régi kormány ugyanis nem gondoskodott arról, hogy elegendő pénz legyen erre a költségvetésben". Orban ugyanakkor cáfolta azokat az információkat, amelyek szerint kormánya csökkenteni készül az oktatás és a közlekedési tárca büdzséjét.

"Biztosítani fogjuk a pénzforrásokat minden olyan program társfinanszírozásához, amely a román állampolgárok javát szolgálja. (...) A sürgősségi kormányrendelet végleges változatát közzétesszük, és a hét végéig el is fogadjuk" - hangoztatta Orban. 

Kapcsolódók

Kimaradt?