A liberálisok szerint a koalíció nagyvonalakban hozzájárult a módosítási tervezethez

A kormánykoalíció nagyvonalakban hozzájárulását adta a költségvetés-kiigazítás tervezetéhez, ennek néhány pontja azonban még megvitatásra szorul, beleértve azt is, amely a helyi önkormányzatoknak szánt alapokról rendelkezik – jelentette ki a keddi koalíciós ülés után Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke. Florin Cîţu miniszterelnök hozzátette: mem kapnak több pénzt a költségvetésből azok a minisztériumok, amelyek nem állnak elő az elvárt reformelképzelésekkel.

Ludovic Orban azt mondta, az biztos, hogy a helyi önkormányzatokra összesen 3 milliárd lejt szánnak, arról azonban még tárgyalni kell, hogy milyen kritériumok alapján osztják el ezt az összeget.

A koalíciós ülésen tárgyaltak még a helyi fejlesztések harmadik országos programjáról, illetve arról a hozzávetőlegesen 50 milliárd lej értékű többéves beruházási tervről is, amelynek részleteit sürgősségi rendeletbe foglalja majd a kormány, még ebben az évben – tette hozzá Ludovic Orban.

Florin Cîţu miniszterelnök a tanácskozás után elmondta: nem kapnak több pénzt a költségvetésből azok a minisztériumok, amelyek nem állnak elő az elvárt reformelképzelésekkel. Mint fogalmazott, a minisztériumoknak a soron következő költségvetés-kiigazításig ismertetniük kell az általa kért reformterveket. „Ha nem állnak elő a reformokkal, nem kapnak több pénzt" – tette hozzá.

Rámutatott, a miniszterek felelőssége megtalálni a megfelelő megoldásokat a kormányprogramba foglaltak megvalósítására, és ha az eddigi megoldások nem bizonyultak jóknak, újakat kell találniuk.

Az USR–PLUS társelnökének, Dacian Cioloşnak azzal a kijelentésével kapcsolatban, miszerint a teljes kormány munkáját ki kellene értékelni, beleértve a miniszterelnököt is, Cîţu azt mondta, az emberek folyamatosan értékelnek mindenkit.

Megkérdezték tőle az újságírók, lemond-e a miniszterelnöki tisztségről, ha nem nyeri el a Nemzeti Liberális Párt elnöki tisztségét. „A válaszom ugyanaz. Én most a PNL elnöki tisztségéért versenyzem" – válaszolt.

A kormányfő azt is elmondta, hogy a keddi koalíciós ülésen nem tárgyaltak az igazságügyben elkövetett eseteleges törvénytelenségeket vizsgáló ügyészi részleg felszámolásáról.

(Nyitókép: Archív felvétel egy koalíciós tárgyalásról | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?