Egyes minisztériumok újabb pénzekhez jutnak költségvetés-kiigazításkor

Egyes minisztériumok további pénzalapokat kapnak a költségvetés-kiigazításkor, de csakis az előirányzott 7,16 százalékos, vagy annál alacsonyabb deficit keretein belül – közölte hétfőn Florin Cîţu kormányfő.

„A költségvetés-végrehajtástól függően végezzük a kiegészítéseket a büdzsé kiigazításakor, azonban meg kell tartani az előirányzott 7,16 százalékos deficitet” – írja Cîţu Facebook-bejegyzésében.

Hozzátette, a 2021 második negyedévére vonatkozó költségvetés-végrehajtási elemzés szerint ebben az időszakban a kiadások a legtöbb területen, de különösképpen a tőkekiadások és a vissza nem térítendő külső forrásokból finanszírozott projektek esetében a tervezett szint alatt maradtak.

„Az elkövetkező időszakban fokozni kell a belső költségvetési forrásokból, illetve a vissza nem térítendő külső forrásokból finanszírozott beruházási projektek végrehajtására irányuló erőfeszítéseket is, hogy a 2021 első két negyedévében a tervezett kiadásokhoz viszonyított elmaradást pótolni lehessen” – áll a jelentésben.Florin Cîţu kormányfő | Fotó: gov.ro

A fő hitelutalványozóknak a vissza nem térítendő külföldi források felhasználásának növelésére irányuló intézkedéseket kell hozniuk, és nagyobb szigorral kell beütemezniük negyedéves viszonylatban a közkiadásokat. Világosan látható, hogy nincsenek olyan elemek, amelyek növelnék a költségvetési deficitet; elégségesek az év elején az állami büdzsébe foglalt alapok – szögezte le a miniszterelnök.

„Vannak azonban új elemek, amelyeket figyelembe kell vennünk a költségvetés-kiigazításkor. Így egyes minisztériumok további pénzalapokat kapnak, de csakis az előirányzott 7,16 százalékos, vagy annál alacsonyabb deficit keretein belül” – összegezte Florin Cîţu.

Kapcsolódók

Kimaradt?