Kilógunk a sorból: az EU-ban csak Románia kezdte költségvetés nélkül a 2021-es évet

A rendszerváltás utáni első évtizedben egyetlen alkalommal sem sikerült december 31-ig kidolgozni és elfogadni a következő évi költségvetést, az elmúlt 20 évben azonban az ilyesmi kivételnek számított.

Bár közel van március idusa, a helyi önkormányzatok egyelőre nem tudják, mennyi pénzből gazdálkodhatnak idén, mivel későn lett meg a 2021-es állami költségvetés. A parlament március 3-án szavazta meg a büdzsét, Klaus Iohannis államfő pedig nem sietett a kihirdetésével, amire csak március 8-án kerített sort. Március 9-től van tehát érvényes költségvetése Romániának, akkor jelent meg ugyanis az arról rendelkező törvény a Hivatalos Közlönyben.

Az, hogy hamarabb köszöntött be a tavasz, mintsem, hogy költségvetése lett volna az országnak, nem vet túl jó fényt a hazai politikai osztályra. Idén Románia az Európai Unió egyetlen tagállama, amely úgy lépett a 2021-es évbe, hogy nem tudta, milyen bevételekkel és kiadásokkal számolhat az államkassza. Ebben a tekintetben tavaly Magyarország volt a legserényebb az EU-ban, az Országgyűlés már július 3-án elfogadta a jövő évi költségvetést.

Ez európai viszonylatban eléggé kirívó, a legtöbb országban ugyanis november vagy december folyamán szavaztak a büdzséről: Németországban december 11-én, Olaszországban december 30-án, Lengyelországban december 17-én, Görögországban december 15-én, Horvátországban november 25-én, Bulgáriában november 27-én. A hazai késlekedés a decemberi választásoknak és az elhúzódó koalíciós tárgyalásoknak volt betudható, azonban kellő politikai akarattal könnyen megoldható lett volna, hogy ne az év végén kerüljön sor a parlamenti választásokra, s idejében elkészülhessen a 2021-es költségvetés.A rendszerváltás utáni években sportot űztünk a költségvetés tavasszal történő megszavazásából / Fotó: Agerpres

Költségvetési szavazás nyári kánikulában

Az elmúlt két évtizedben egyetlen alkalommal fordult csak elő, hogy később lett meg a központi költségvetés, mint idén. 2019-ben a parlament ugyan már február 15-én elfogadta a Dăncilă-kabinet által benyújtott központi költségvetés tervezetet, azonban Klaus Iohannis visszaküldte azt a honatyáknak, arra hivatkozva, hogy az irreális gazdasági prognózisra van alapozva. A parlament március 13-én változatlan formában szavazta meg a dokumentumot. Utóbb kiderült, hogy az államelnök kifogásai megalapozottak voltak, az államháztartási hiány a tervezett 2,76 százalék helyett 4,6 százalék lett.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A romániai piacgazdaság első, politikai, gazdasági és társadalmi téren is fölöttébb zaklatott évtizedében ellenben az lehetett az ember benyomása, versenyeznek a kormányok abban, hogy melyik tudja legtovább nyújtani a költségvetés kidolgozását. A babérkoszorú Nicolae Văcăroiu kormányának jut, melynek 1994-es költségvetés tervezetét azon év június 9-én szavazta meg a Román Szociáldemokrata Pártból (PSDR), a Gheorghe Funar féle PUNR-ből, a Corneliu Vadim Tudor vezette PRM-ből és a Szocialista Munkapártból álló koalíció. Rekordközeli volt az 1998-es év is, amikor a parasztpárti Radu Vasile a miniszterelnöksége idején június 3-án lett költségvetése az országnak.

Az 1991 és 2000 közti időszakban, függetlenül attól, hogy a bal- avagy a jobboldal volt-e hatalmon, a költségvetés kidolgozása és elfogadtatása kemény diónak bizonyult minden kormány számára. A legjobban Petre Roman csapata teljesített 1991-ben, amikor március 1-én sikerült megszavaztatni a folyó évi büdzsét.

Egyelőre Năstase a rekorder

2001 óta lényegesen gördülékenyebben megy a dolog, 20 év alatt csak ötször történt meg, hogy érvényes költségvetés nélkül köszöntött be az újév. A már említett 2019-es éven kívül 2017-ben, 2013-ban, 2009-ben  és 2001-ben történt ilyen, a PSD-s Sorin Grindeanu, a szintén PSD-s Victor Ponta, a jelenlegi kolozsvári polgármester, az akkoriban PDL-s Emil Boc és Adrian Năstase miniszterelnöksége idején. Az utóbb a börtönt is megjárt PSD-s pártvezér, Adrian Năstase utóbb javított, ő az egyedüli román kormányfő, akinek kétszer, 2003-ban és 2004-ben is sikerült már novemberben elfogadtatnia a büdzsét.

Kapcsolódók

Kimaradt?