Zajlik a költségvetés-tervezet vitája a parlamentben

Megkezdődött hétfő délután a 2021-es költségvetés-tervezet és a társadalombiztosítási költségvetés-tervezet vitája a parlament plénumában.

Az ülést Ludovic Orban, a képviselőház elnöke vezeti, aki bejelentette: a 466 törvényhozó közül 403-an vannak jelen a teremben.

A két ház összevont pénzügyi-költségvetési bizottsága elutasította az ellenzék által beterjesztett több mint 3500 módosító javaslatot, és a kormány által elfogadott formában terjesztette a plénum elé a költségvetés-tervezeteket. A két tervezetről kedden szavaznak a törvényhozók.

Miniszterelnök: felszámolunk minden módszert, amely eddig lehetővé tette a közpénzek ellopását

Legfontosabb megvalósításának nevezte hétfőn Florin Cîţu miniszterelnök a 2021-es költségvetés tervezetét. Az államháztartási törvény parlamenti vitáján a miniszterelnök rámutatott, ez a jelenleg tisztségben levő kabinet által kidolgozott első költségvetés-tervezet, és kollégáival együtt gondoskodni fognak arról, hogy sikeres legyen a kormányzás, harcolni fognak azért, hogy jobban éljenek az emberek. „Ez csak akkor sikerülhet, ha egységesek maradunk, és azokra a célkitűzésekre koncentrálunk, amelyek összehoztak bennünket: reformok és beruházások” – fogalmazott.

Florin Cîţu szerint két meghatározó eleme van a költségvetésnek, egyrészt elkezdi az állami rendszer „zugainak” megreformálását, másrészt véget vet „az államkassza PSD általi kifosztásának”. A miniszterelnök hozzátette, felszámolnak minden módszert, amely eddig lehetővé tette a közpénzek ellopását.

„Ez a legrosszabb hír a PSD számára. Hogy már nem lophattok az államkasszából, amely törvénytelen meggazdagodásotok forrása volt eddig. (...) A román embereknek tudniuk kell: a PSD nem azért kiabál a parlamentben és a televízióban, mert nem ért egyet a költségvetéssel, hanem azért, mert nem lophat többet” – mondta felszólalásában.

Beszédét a szociáldemokrata párti törvényhozók bekiabálásai szakították meg, többen azt kiabálták, hogy: „Gyermekpénzt!”. „Ahhoz, hogy gyermekpénzt kapjatok, be kell iratkoznotok az iskolába. Ösztöndíjat és gyermekpénzt csak az iskolába járók kapnak” – válaszolt a kormányfő. Florin Cîţu elmondta még, hogy a 2021-es államháztartási törvény tervezete rekordösszegeket szán beruházásokra, és több pénzt fordít az egészségügyre, mint a PSD négy év alatt összesen. „E kormány prioritásai: reformok, beruházások és egészségügy. A gazdasági növekedés csak beruházásokkal érhető el” – tette hozzá.

Ciolacu szerint a költségvetés az ország szégyene

A Florin Cîţu miniszterelnök által előterjesztett költségvetés az ország szégyene, szembemegy a hatályos törvényekkel, ezért a Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozói nem szavazzák meg – közölte a vitán Marcel Ciolacu. A pártelnök hazugnak nevezte a kormányfőt, és emlékeztetett: a PNL különböző formában már másfél éve vezeti az országot, és gondosan ügyelt arra is, hogy valamennyi szocialista politikust leváltsa az állami vállalatok vezetőtanácsából, akik helyett „szeretőiket” és politikai klientúrájuk képviselőit helyezték funkcióba.

A PSD vezetője Ludovic Orbant „a román politika 30 évének utolsó brontosaurusaként” jellemezte. „Úgy értem, hogy a PSD lop. (...) Nem mi voltunk hatalmon, amikor mindenkit bezártatok a házába, hogy ti szabadon lopjatok. Minden ügy a korrupcióellenes ügyészséghez került (DNA). Kérdezd meg a bal kezed felől ülőt, hogy nem volt-e a múlt héten nyilatkozatot adni az Európai Csalás Elleni Hivatalban (OLAF)? Ezek után nem szégyelled magad, hogy ide gyere, és azt állítsd, hogy mi lopunk? A költségvetés: az ország szégyene, nem tartottátok időszerűnek, hogy az oktatásba és egészségügybe fektessetek, hogy a törvénynek megfelelően emeljétek a gyermeknevelési támogatást és a nyugdíjakat. Ennyit tudtok! Ez a ti elképzelésetek a romániai megszorításokról, és ezért majd ítélkezni fognak a románok fölöttetek. Ezzel együtt sem számítottam arra, hogy éppen ön, aki Al Capone ellen harcol, olyan költségvetést állít össze, amely szembemegy a törvénnyel” – mondta Ciolacu a miniszterelnöknek.

Meglátása szerint a kormány „politikai érdekek” mentén osztogatja közpénzt, ami bűnténynek minősül. „Ez a Klaus Iohannis államfő által Románia jövője érdekében beígért normalitás! Mit vétettek Botoşani, Vaslui s a fél ország lakói – Mehedinţi, Călăraşi, Gorj, Tulcea, Olt megyéből? Ezek az emberek nem fizetnek adót? Hogyan büntethetik a helyi önkormányzatokat és embereket csak azért, mert nem nyerték meg az ottani választásokat?” – tette hozzá Marcel Ciolacu. Bejelentette: a szociáldemokraták nem szavazzák meg a költségvetést, és ha kell, kimennek az utcára tiltakozni, „együtt azokkal, akik minden nap kint vannak”.

Huţucă: a büdzsé rekordösszeget szán közberuházásokra

A 2021-es költségvetés fedezi az állam valamennyi pénzügyi kötelezettségét – jelentette ki felszólalásában a PNL képviselője, Bogdan Huţucă. A törvényhozó rámutatott, a 2021-es költségvetés tervezete a koronavírus-járvány előidézte egészségügyi és gazdasági válság, illetve a krízist megelőző években kialakult jelentős makrogazdasági egyensúlyhiány közepette született, és a kormánynak meg kellett találnia a szükséges anyagi forrásokat egyrészt a társadalom és a gazdaság igényeinek kielégítésére, másrészt az ország közpénzügyi helyzetének megerősítésére.

„E rendkívül bonyolult hazai és nemzetközi kontextus ellenére a 2021-es állami költségvetés fedezni tudja a román állam valamennyi pénzügyi kötelezettségét” – nyomatékosította. A PNL-s politikus rámutatott, a 2021-es büdzsé rekordösszeget, 62 milliárd lejt szán közberuházásokra, ugyanakkor nem vezet be új adókat és illetékeket, és fenntartja a cégeknek 2020-ban nyújtott adókedvezményeket.

Meglátása szerint a költségvetés „egyértelműen jelzi a mélyreható strukturális reformok elindítását nemcsak gazdasági, hanem társadalmi téren is, illetve az állami intézmények és a polgárok közötti kapcsolat tekintetében”.

A 2021-es büdzsé nem a megszorítások, hanem a felelősség költségvetése – jelentette ki Claudiu Marinel Mureşan, az USR-PLUS törvényhozója. Szerinte a felelősség azt jelenti, hogy „reálisan becsüljük fel a költségvetés lehetőségeit (...), és olyan számokat használunk, amelyek a valóságot tükrözik”. Bejelentette, hogy az USR-PLUS megszavazza a költségvetést, mert ez felelősen viszonyul a gyerekekhez, „akiket nem szabad elengedni”, és akiknek már nem kell fizetniük az adósságokat.

„Legyünk már felelősek az ég szerelmére, és legalább most ne áltassuk illúziókkal az embereket” – tette hozzá a szenátor. Mureşan ugyanakkor meglepődve vette tudomásul, hogy válságidőben, finanszírozási forrás hiányában, 3646 módosító indítványt fogalmaztak meg a költségvetés-tervezethez, ami szerinte magyarázatot ad arra a „nevetséges szintre”, amelyre a politikusok bizalmi indexe süllyedt, és amelyet – állítása szerint – „meg is érdemelnek”.

Az AUR populizmust emleget

A Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR) megszavazza a költségvetés-tervezetet, amennyiben kórházépítésre fordítják a pártnak szánt négymillió eurót – mondta George Simion. A költségvetés parlamenti vitáján felszólaló pártelnök „populizmusnak” nevezte, hogy a helyi közigazgatási egységeknek előirányzott 380 millió lejből 360 millió olyan önkormányzatokhoz megy, amelyeket a PNL, az USR-PLUS Szövetség vagy az RMDSZ képviselői vezetnek.

Úgy vélte: ha 7 százalék alá akarták volna csökkenteni a GDP-arányos költségvetési hiányt, akkor vissza kellett volna vágniuk a pártok finanszírozására fordított összegekből, mert „lett volna bőven miből”. Azt mondta: az AUR csak akkor szavazza meg a költségvetési törvény tervezetét, ha a pártnak járó négymillió eurót egy kórház építésére csoportosítják át.

RMDSZ: az egészségügyi infrastruktúra fejlesztését és a magyar közösség számára fontos beruházásokat tartottuk szem előtt

„A 2021-es állami költségvetés az első lépés az ország megreformálásában: új alapokra helyezi az állami beruházásokat, az EU-s alapok lehívására összpontosít, fenntartható és kiszámítható összegeket irányoz elő minden területre. Az előző évek költségvetéséhez képest jelentős összeget különít el a kormány beruházásokra, az infrastruktúra fejlesztésére és a vállalkozói környezet serkentésére. Az idei, válság utáni költségvetés célja fellendíteni a gazdasági életet és csökkenteni az államháztartási hiányt, miután a maastrichti szerződés stabilitási kritériumainak a be nem tartása miatt az Európai Bizottság eljárást indított Románia ellen” – mutatott rá Miklós Zoltán, az RMDSZ törvényhozója, a képviselőház pénzügyi bizottságának tagja a plénumi vitáján a szövetség közleménye szerint.

Elmondta, az RMDSZ prioritásként kezelte az egészségügyi infrastruktúra fejlesztését, továbbá a magyar közösség számára fontos beruházásokat. „Egy olyan folyamatot indítunk be ma, amelynek célja a közpénzügyi rendszer fenntarthatósága: ennek az egyik alappillére az infrastrukturális beruházások serkentése, az EU-s pályázatok lehívása, amelyekhez az idei költségvetés biztosítja a szükséges előlegeket” – fogalmazott a parlamenti képviselő.

A törvényhozó ezt követően elmondta, hogy száz százalékban helyben marad a személyi jövedelemadó, 2021-ben az összeg 63 százaléka a községek, városok és municípiumok, míg 15 százaléka a megyei tanácsok költségvetésébe kerül, az összeg 6 százaléka felett a megyei tanácsok rendelkeznek és 14 százaléka a helyi önkormányzatok költségvetésének a kiegyensúlyozására megy, valamint 2 százaléka az önkormányzatok hatáskörébe tartozó kulturális intézmények finanszírozására. Miklós Zoltán kiemelte azt is, hogy ez utóbbi 2 százalékos alapot az RMDSZ javaslatára hozták létre.

Az RMDSZ kiemelten fontosnak tartotta a költségvetés tervezetében a többségében magyarok által lakott települések egészségügyi intézményeinek fejlesztését és a magyar vezetésű önkormányzatok projektjeinek finanszírozását. A pontszerűen elfogadott beruházásokra szánt finanszírozások a következők, ugyanakkor a székelyföldi és partiumi megyék mellett a szórványmegyék projektjei is finanszírozásban részesülnek a szaktárcák programjaiból (pl. CNI – Országos Beruházási Társaság, PNDL – Országos Településfejlesztési Program):

 • Csíkszeredai megyei sürgősségi kórház: 12,2 millió lej,
 • Szentegyházi egészségügyi központ: 1,2 millió lej,
 • Székelyudvarhelyi városi kórház: 3 millió lej,
 • Gyergyószentmiklósi városi kórház: 6,45 millió lej,
 • Szatmár megyei sürgősségi kórház: 18 millió lej,
 • Szilágy megyei sürgősségi kórház: 7 millió lej,
 • Dési városi kórház: 2,85 millió lej,
 • Sepsiszentgyörgyi ipari park infrastrukturális fejlesztése: 8 millió lej,
 • Sepsiszentgyörgyi egészségügyi komplexum kialakítására és a Kovászna Megyei Tanácshoz tartozó intézmények működéséhez szükséges infrastruktúrára: 11,3 millió lej,
 • Sepsiszentgyörgyi sportiskola stadionjának építésére: 1,75 millió lej,
 • Marosvásárhelyi repülőtér munkálataira és berendezések finanszírozására: 10 millió lej,
 • GAL Bihor-ba csoportosult (Bihar Megyei Helyi Akciócsoport Magyarország Határa Mentén) önkormányzatok helyi fejlesztési projektjeinek a finanszírozására: 12 millió lej,
 • Bihar megyei észak-nyugati ADI víz- és szennyvízprojektjeinek finanszírozására: 8 millió lej.

A nemzeti kisebbségek parlamenti csoportja megszavazza a költségvetést a kormány által előterjesztett formában – mondta Ovidiu Ganţ képviselő. A képviselő felszólalásában azt mondta, az államháztartási törvény parlamenti vitája évről évre egyre inkább elfajul, és ez is hozzájárul ahhoz, hogy az emberek egyre kevésbé bíznak a törvényhozásban. „Nem tudom, hova jutunk, ha ez így megy tovább. Nem tudom, képesek leszünk-e megállni és olyan parlamenti vitákat folytatni, amelyek arra sarkallják a polgárokat, hogy érdeklődéssel kövessenek bennünket, és amelyek révén felsorakozhatunk az uniós tagállamok parlamentjei mellé” – fogalmazott.

(Címlapfotó forrása: képernyőkép/Youtube)

Kapcsolódók

Kimaradt?