Kicserélték a segesvári kórház tizenkilencedik században készült liftjeit

Fotó: Spital Municipal Sighisoara/Facebook

A Segesvári Városi Kórház liftjeit 1896-ban szerelték fel és mindezidáig maguk a kórházi alkalmazottak működtették manuálisan, kötél-csigás rendszerrel.

A felvonók az elavultságuk, illetve a régiségük miatt már nem voltak biztonságosak, ezért további a működtetésüket nem hagyták jóvá az illetékes hatóságok. A segesvári városháza több mint egymillió lejt különített el a liftek cseréjére. A múlt héten beüzemelt új liftek modernek és könnyen használhatók.

„Minden kórházi alkalmazott könnyen kezelheti ezeket a lifteket. A régi két felvonót kicserélték, ugyanakkor építettek egy harmadikat is, amelynek segítségével még egyszerűbb, gördülékenyebb lesz a páciensek, valamint a mentősök által a kórházba behozott betegek szállítása, hiszen a liftből ki lehet lépni az épület külső részébe is”– nyilatkozta Iulian Sârbu, Segesvár polgármestere. Hangsúlyozta, a régi lifteket leszerelték, elszállítják renoválásra és különleges körülmények között tárolva őrzik meg az utókornak.

Fotó: RadioSon Sighisoara/Facebook

Mint megtudtuk, egy projekt részeként hozzák rendbe azokat. Az alkatrészeket megőrzik, és attól függően, hogy milyen anyagokból készültek, a megfelelő helyen tárolják majd. A későbbiekben felmérik, hogy milyen lehetőségek rejlenek abban, hogy turisztikai szempontból felhasználják – közölte Nicolae Teşculă, a Segesvári Történeti Múzeum igazgatója.

Az állagmegóvás után az egyik liftet a városi kórházban közszemlére is teszik – fejtette ki a polgármester. Hozzátette, a másik liftet a középkori erődöt érintő projektbe szeretnék bevonni. A 19. században készült liftek nem csak Romániában egyedülállók, hiszen az ilyen típusú liftekből mára nagyon kevés maradt fent Európa szerte.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?