Felújítanák a sepsiszentgyörgyi tömbházak összes liftjét

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat támogatási programot indít a liftek felújítására. Antal Árpád polgármester bejelentette: az önkormányzat a lakókkal összefogva felújítja a város tömbházaiban lévő 109 felvonót.

Antal Árpád szerint az új helyi tanács megalakulása után több munkacsoportot alakítanak, amelyek különböző témakörökben fogalmaznak meg programjavaslatokat. Az első támogatási programot hamarosan meghirdetik: az önkormányzat és a lakók társfinanszírozásban újítják fel a lifteket.

Mivel a lakástulajdonosi társulások nem tudják kifizetni, hogy 80 000 és 200 000 euró közti áron új felvonókat szereljenek a tömbházakba, marad a régi liftek folyamatos javítása és működésben tartása. Ez azonban szintén költséges, megterheli a tulajdonosi társulások büdzséjét, ezért a polgármesteri hivatal közpénzből finanszírozná a kiadások egy részét.

Antal Árpád polgármester rámutatott: a felvonók megfelelő állapota elsősorban a lakók biztonsága miatt fontos, de egy elavult lift zaja is zavarja a lakókat. A támogatási programot többévesre tervezik, így a városban minden liftet felújítanak majd, ott ahol a lakók is hajlandóak részben ehhez hozzájárulni. A sepsiszentgyörgyi tömbházakban összesen 109 felvonó üzemel, van olyan lépcsőház is, amelyikben kettő működik. 

Az Európai uniós szabványok szerint egy felvonónak nyolc év a szavatossági ideje, ehhez képest országszerte több mint harminc éve működésbe helyezett liftek szállítják a lakókat. Ahhoz, hogy működésben tartsák ezeket, évente működési engedélyt kell kérni az Emelőszerkezetek, Nagynyomású Kazánok és Tartályok Állami Felügyeletétől (ISCIR).

(Címlapkép: instalfocus.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?