Piros zóna, zöld zóna: durván torzítanak a megyék fertőzöttségi adatai

Szívükhöz kapnak az erdélyiek, amikor azt látják, Bukarest mellett Kolozs, Szilágy, Hargita és Fehér megyében a legnagyobb az úgynevezett fertőzési ráta, és Nagyváradtól Sepsiszentgyörgyig szigorú korlátozásokat vezetnek be a hatóságok. Az adatok azonban torzítanak: a Kárpátokon túl sem lehet rózsásabb a helyzet, de azokban a megyékben kevesebbet tesztelnek.

Kulcsfontosságú adattá vált ezekben a napokban az úgynevezett fertőzési ráta: azaz az elmúlt 14 napban jegyzett új koronavírusos esetek összesített száma ezer lakosra vetítve.

Azokon a településeken ugyanis, ahol ez a mutató meghaladja a 3-as értéket, a „vörös forgatókönyv” lép életbe, és szigorú korlátozásokat vezetnek be: bezárnak az iskolák, a bárok, vendéglők, a mozik, a színházak, és az utcán is kötelező a maszkviselés. Ha kiugróan magas a ráta, a település vesztegzár alá kerülhet, ahogy történt a két Kolozs megyei magyar községgel, Tordaszentlászlóval és Székkel.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport naponta közölt hivatalos adatai szerint Erdély „bevörösödött”: országosan Bukarest mellett Kolozs, Szilágy, Hargita, Fehér és Temes megyében haladja meg a fertőzési ráta a 3-as értéket. Ezzel szemben Olt, Tulcea vagy Vrancea megyében ez a mutató az 1-et sem éri el, tehát papíron alacsony a fertőzöttség.

A G4media.ro szerdai írása szerint ez valóban csak papíron van így: a Kárpátokon túli régiók azért tartoznak az ország zöld zónáihoz, mert ezekben a megyékben keveset tesztelnek. Pontosabban: az erdélyi megyék azért vörösödnek be, mert az országos átlagnál jóval magasabb számú tesztet végeznek naponta.

A 700 ezer lakosú Kolozs megyében például a prefektúra adatai szerint átlagban 2500 teszt eredményét dolgozzák fel munkanapokon, és az új esetszámok 200-300 közöttiek. A fertőzési ráta meghaladja a 4-et. Olt megyében ez a mutató jelenleg 0,83 ezrelék. A 450 ezer lakosú megyében azonban naponta legtöbb 400 tesztet végeznek, de hétfőn és kedden összesen csak 200 teszt eredményét dolgozták fel – tájékoztatta a román portált a prefektus. Az 126-os rátájú, 270 ezres lakosságú Giurgiu még rosszabbul áll ezen a téren: naponta legtöbb 80 tesztet végeznek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?