Üzenet a fiataloknak: a legfiatalabb tanácstag alpolgármester lett Sepsiszentgyörgyön

Két alpolgármestert választott első ülésén, csütörtökön az új sepsiszentgyörgyi önkormányzat. Antal Árpád polgármester javaslatára második alpolgármesteri mandátumát kezdte el Tóth Birtan Csaba, akit a tanácstagok a polgármester első helyettesének is választották.

A második alpolgármester jelölésével merészet és váratlant lépett Antal Árpád, ugyanis a legfiatalabb tanácstagot, a 25 éves frissen végzett művészettörténészt, Vargha Fruzsinát nevesítette, akinek alpolgármesteri kinevezését egyöntetűen elfogadták a tanácstagok.

„Vargha Fruzsina alpolgármesteri kinevezésével erős üzenetet akartam megfogalmazni a fiatalok fele, hogy mindenkinek építjük ezt a várost, de majdnem semmit nem ér a városépítő tevékenység, ha a fiatalok nem jönnek haza, nem maradnak itthon és nem kapcsolódnak be a város életébe” – mutatott rá Antal Árpád.

A polgármester szerint a legfiatalabb tanácstag alpolgármesteri tisztséggel való megbízásával azt szeretné üzenni a fiataloknak, hogy szóljanak bele a város életébe, dolgozzanak és alakítsák a jelent, mert magukért teszik.

Vargha Fruzsina a fiatalokkal és kultúrával foglalkozik

„Szembe kellett nézzek a valósággal, már nem vagyok fiatal” – mondta Antal Árpád, aki emlékeztetett, hogy 12 éve, amikor első polgármesteri esküjét letette még 32 éves volt, és akkor úgy érezte, hogy fiatalok vezetik a várost.

„Azóta eltelt az idő, nekem is nagy gyerekeim vannak, és értékes nemzedéknek tartom a tizenéveseket, a huszonéveseket és a harmincasokat. Ám őket a kortársaik tudják megérteni, problémáikra a huszonévesek, harmincasok tudnak megoldást találni, mondta a sepsiszentgyörgyi elöljáró.

Antal Árpád elmondta Vargha Fruzsina alpolgármesterként a fiatalokkal és a kulturális intézményekkel fog foglalkozni, feladata az egyetemet végzett fiatalok elhelyezkedésének megkönnyítése, illetve a kulturális intézmények működtetésében, a programok szervezésében is feladatot vállal.

Sok szakember érkezett haza, nekik munkát szeretnének adni

A polgármester hozzátette, nem Sztakics Éva helyére keresett alpolgármestert, mert újra fogják szervezni a sepsiszentgyörgyi önkormányzatot, átalakítják az irodákat, osztályokat és igazgatóságokat, emellett új embereket is alkalmaznak.

„Azt érzem, a koronavírus-járvány okozta válságnak az a pozitív hozadéka, hogy sok fiatal hazatért Sepsiszentgyörgyre az egyetemről, vagy sokan külföldről költöztek haza és keresnek itthon munkát. Szeretnénk, hogy a képzett sepsiszentgyörgyiek vagy a városba költözők részt vegyenek a városépítő tevékenységben” – mondta Antal Árpád.

Magyarázata szerint gazdasági kérdésekkel a következőkben ő maga, illetve a tanácstagok közül Debreczeni László adószakértő, Édler András, a kereskedelmi kamara elnöke, Miklós Zoltán közgazdász, az ipari park igazgatója, képviselőjelölt és a gazdasági konzultatív tanács foglalkozik. A szociális ügyeket Tóth Birtan Csaba alpolgármester, Kondor Ágota tanácstag és Tischler Ferenc, a Máltai Szeretetszolgálat vezetője irányítja. Az oktatási intézményekkel Antal Árpád foglalkozik Kondor Ágota és Sztakics Éva támogatásával, a fiatalokkal és a kultúrával pedig Vargha Fruzsina és az önkormányzat ifjúsági, kulturális bizottságának tagjai.

Egyelőre Antal Árpád és Tóth Birtan Csaba több feladatot vállal

Vargha Fruzsina a kinevezését követő sajtótájékoztatón kifejtette: nincs sok tapasztalata a közigazgatásban, és megtiszteltetésnek érzi Antal Árpád polgármester és a tanácstagok bizalmát és elég motivált ahhoz, hogy az elvárásoknak megfeleljen.

Rámutatott: három szenvedélye van, egyik a képzőművészet, művészettörténet, amelyhez gyerekkora óta kötődik, a második a népzene, a néptánc és a hagyományok tisztelete, amivel az egyetemen is foglalkozott, fiatalokat tanított. Harmadik szenvedélye, hogy megkönnyítse a körülötte élők sorsát, és bízik benne, hogy ezt alpolgármesterként is meg tudja tenni azzal a csapattal együtt, akikkel dolgozik.

Vargha Fruzsina elmondta, hogy első intézkedései közé tartozik egy olyan csapat létrehozása, amely elsősorban a fiataloknak, pályakezdőknek, az egyetemről hazaköltözőknek, külföldről hazatérőknek segít beazonosítani a városban lévő lehetőségeket.

A második alpolgármesteri mandátumát kezdő Tóth Birtan Csaba elmondta: úgy érzékeli, hogy jóval több munka vár rá, mint az eddigiekben, hiszen átalakult a polgármesteri hivatal struktúrája és fontos, hogy megfelelő szakemberekkel töltsék fel a szerkezetet, és találjanak embereket a feladatokhoz, többek között a pályázatokkal, beruházásokkal, közbeszerzésekkel foglalkozó osztályokat kell erősíteni.

Tóth Birtan Csaba szerint olyan periódus következik, amikor meg kell valósítani az előző európai uniós finanszírozási ciklusban megnyert pályázatokat és új projekteket kell készíteni a következő uniós ciklusra.

„Ahogyan a polgármester is mondta, ez a mandátum a szintlépéseké lesz, feladatunk, hogy megtaláljuk azokat a lehetőségeket, amik által Sepsiszentgyörgy szintet tud lépni” – mondta Tóth Birtan Csaba.

Kapcsolódók

Kimaradt?