Visszafogott az érdeklődés a sepsiszentgyörgyi gazdaságélénkítő program iránt

A vártnál kevesebb cég igényelte a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által felajánlott gazdaságélénkítő támogatást, ám azt várhatóan kiegészítik és újra meghirdetik.

Egyfelől a járvány miatt a vállalkozók megfontoltabban vágnak bele új beruházásokba, mert nem tudják mit hoz a jövő, másrészt egyeseket elbátortalanított az, hogy az önkormányzat támogatása mellé ugyanakkora összegű önrészt kell biztosítani - vonta le a következtetést Édler András. A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint Sepsiszentgyörgyön 2469 cég van bejegyezve és a gazdaságélénkítő csomag meghirdetésekor úgy számoltak, hogy ezeknek legalább tíz százaléka igényli a legtöbb 50 ezer eurónyi önkormányzati támogatást, amit akár meg is lehet duplázni, ha a kedvezményezett vállalja, hogy a beruházáshoz szükséges eszközöket sepsiszentgyörgyi cégektől vásárolja meg.

„A lehetőségről értesülhettek a sepsiszentgyörgyi vállalkozók, így nem vagyok megelégedve az visszafogott érdeklődéssel, de nyilván ez egy lehetőség, nem erőszak” – mondta Édler András, aki szerint azért határoztak meg 50 százalékos önrészt, mert ha egy vállalkozó a befektetéséhez hajlandó hozzátenni a saját pénzét is, akkor az garancia, hogy komolyan gondolja és szüksége van rá, nem csak elkölti a kapott pénzt.  

Az október 16-i, pénteki határidőig 55 vállalkozás nyújtott be támogatási igénylést az önkormányzati "de minimis" programot lebonyolító háromszéki kereskedelmi kamarához, mondta el a Maszol érdeklődésére Édler András. Hozzátette: ezen a héten értékelik a beérkezett igényléseket, és jövő hétfőn hirdetnek eredményt.

Antal Árpád polgármester szerint kielemzik annak lehetőségét is, hogy idén újra meghirdessék a pályázatot, mivel az önkormányzat az igényeltnél több pénzt szánt a programra, illetve elképzelhetőnek tartja, hogy kiegészítik azt, hogy fenntartási költségekre is el lehessen költeni a támogatást, ne csak beruházásokra.

A háromszéki kereskedelmi kamara elnöke szerint az eddig feldolgozott igénylések szerint sok a szállásadó és vendéglátóipari vállalkozás, amelyek többek között a teraszaikat szeretnék téliesíteni, hogy működni tudjanak akkor is ha kénytelenek zárva tartani a belső tereiket. Más cégek informatikai eszközöket és irodai bútorzatot vásárolnának, illetve korszerűsítenék székhelyeiket, például elválasztó falakat szerelnnéek fel, így biztosítva az alkalmazottaik védelmét, sorolta Édler András. Hozzátette: az ingénylések felének feldolgozásakor egy cég pályázatát kellett elutasítani, mert nem Sepsiszentgyörgyön volt a székhelye.  

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat idei költségvetéséből 5 millió lejt különített el erre a de minimis jellegű támogatásra és további 10 millió lejt a másik gazdaságélénkítő programra, amit a szépmezői ipari parkban területbérleti szerződéssel rendelkező cégek számára hirdettek meg. Arra a programra december 18-ig jelentkezhetnek az érintett vállalkozások, amelyek 50 ezer eurót kaphatnak, amit ugyancsak megduplázhatnak, ha a pénzt helyben költik el. Ez esetben az önrész 75 százalékos, tehát a vállalkozásnak az önkormányzattól kapott minden 1 lejhez még 3 lejt kell önrészként hozzátennie.

Az ipari parkban építeni készülő vállalkozások számára kiváló lehetőség, hogy haladjanak a tervezett beruházásokkal. Esetükben a program támogatja nem csak a beruházásokat, hanem az esetleges bontási munkálatokat, vagy a közműhálózatra való csatlakozás költségeit is. Édler András szerint a sepsiszentgyörgyi önkormányzat úgy tervezi, hogy jövőben az első és a második félévben is meghirdeti az ideihez hasonló gazdaságélénkítő programot. A pályázatok részletes leírását és az útmutatót itt lehet tanulmányozni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?