Ki lesz a nagyhatalmúnak tartott SRI új vezetője? - Közel fél éve késik Iohannis döntése 

Közel fél éve nincs igazgatója a Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI). Egyelőre csak találgatni lehet, hogy miért késik az államfő az új vezető jelölésével. Annyi biztos, hogy az előző igazgató, Eduard Hellvig, Klaus Iohannis bizalmasának számított, így várhatóan az új SRI-főnök is az elnök politikai érdekköréből kerül ki.

Július elején Eduard Hellvig - némi meglepetést okozva - bejelentette,  hogy lemond a SRI igazgatói tisztségéről. Azt mondta, elérte az igazgatói megbízatása átvételekor kitűzött szakmai célokat, így elérkezettnek látja az időt, hogy lezárja a SRI élén töltött életszakaszát. Arról is beszélt, hogy nem tesz jót a demokráciának, ha egyazon személy hosszú időn át hozzáférést kap a titkosított információkhoz. 

Viszonylag gyorsan kiderült, mi is áll a lemondás mögött. Hellvigre szükség van az utóbbi időben válságról válságra bukdácsoló Nemzeti Liberális Pártban (PNL). A volt SRI-igazgató vezetheti a PNL európai parlamenti (EP) jelöltlistáját. Sajtóértesülések szerint egy sikeres szereplés esetén Eduard Hellvig akár államfőjelöltté is előléphet.  

A SRI irányítását ügyvivő jelleggel az intézmény első igazgatóhelyettese, Răzvan Ionescu tábornok vette át. Őt 2017. Márciusában nevezte ki az államfő az inkább gyakorlati tevékenységgel járó pozícióba. Ionescu egyébként 26 éve dolgozik a szolgálatnál operatív munkakörben.  

Új vezetőre vár a SRI Fotó: Agerpres

A SRI-nek az utóbbi három évtizedben kiemelt nyilvános, illetve háttérszerepe volt a romániai közéletben. Mint arról korábban a Balkan elemző portál is írt, a SRI költségvetése nagyobb mint a hasonló németországi szolgálaté, s közel két és félszerese a hollandénál. Alina Mungiu-Pippidi román civil aktivista több alkalommal is beszélt arról, hogy a román titkosszolgálatok túl erős befolyása torzítja a demokráciát. Közismert a SRI kétes aktivitása a korrupcióellenes kampányokban, amikor a bírák és politikusok ellenőrzésében is szerepe volt. A kabinet épp a napokban kormányhatározattal 191,6 millió lejjel növelte a SRI költségvetését. Az indoklás szerint a szolgálat az alkalmazottak fizetésének és a katonai nyugdíjak teljes kifizetésére kérte a pénzt. 

Csoma Botond, a SRI tevékenységét felügyelő parlamenti bizottság RMDSZ-es tagja a Maszol megkeresésére azt mondta, semmilyen tájékoztatást nem kaptak az új SRI-főnök személyével kapcsolatban. Hozzátette: nincs megszabott határidő a jelöléshez, így kizárólag az államfőn múlik, mikor lép a pozíció betöltésével kapcsolatban.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?