Nyilvános figyelmeztetés: a SRI beleszól a választásokba, ha egy párt „hibrid akciókkal” akar választást nyerni

Anton Rog, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) dandártábornoka, a Nemzeti Kibernetikai Központ igazgatója egy online televíziós beszélgetésen azt mondta, a SRI köteles közbeavatkozni, ha egy párt „hibrid akciókkal” próbál választásokat nyerni. A román hírszerző szolgálat magas rangú vezetője nem titkoltan a Románok Egyesüléséért Szövetségre (AUR) és a szélsőségesen nacionalista párt 2020-as online kampányára hivatkozott példaként.

„Ha egy X párt, vagy az AUR 2020-ban egy látszólag ismeretlen iași-i ügynökségen keresztül használta a közösségi médiát, ha vannak bizonyítékok arra, hogy valaki aktívan részt vesz egy választási folyamatban, pénzeli vagy tanácsokat kap egy potenciális ellenségtől, és ezeket az információkat a közösségi médiában használja, akkor mi a cyberint megbízatása?” – hangzott a műsorvezető kérdése.

Erre Anton Rog, a Nemzeti Kibernetikai Központ igazgatója azt mondta: „Nekünk nem szabad politizálnunk. Maradjunk az X-nél (mint meg nem nevezett pártnál – szerk. megj.). A megbízatás egyszerű: a nemzetbiztonságról szóló 91/51-es törvény. 2023. március 14-én, miután a kiberbiztonsági és -védelmi törvényt megtámadták az Alkotmánybíróságon, az megállapította, hogy a törvényt teljes egészében alkotmányos. Tehát most már van a 2023/58-as törvény, amely egy cikkelyben módosította az 51-es törvényt is. A 3. cikkelyt három bekezdéssel egészítették ki. A „p” bekezdés a hibrid akciókra, az alkotmányos rendet megváltoztató dezinformációra utal. Ha a választásokról beszélünk, akkor ebben a helyzetben vagyunk.”

Fotó forrása: Pexels

Anton Rog ezután elmagyarázta, mit tehet, illetve tesz a hírszerző szolgálat ezekben a helyzetekben. „Tehát március 14-e óta van egy törvényünk, amely cselekvésre kötelez minket. Mit tesz a cyberint központ ebben a helyzetben? Ha ez a kampány dezinformációs, az alkotmányos rend elleni hibrid támadás, azaz a választások befolyásolása – ez azt jelenti, hogy a választók akaratát, az alkotmány egy részét megváltoztatják –, akkor minden eszközt és erőt bevetünk, ami egy hírszerző szolgálat rendelkezésére áll, hogy megszüntessük ezt a fenyegetést” – mondta Rog, aki további részletekbe is bocsátkozott.

Elmondta, hogy a SRI olyan intézkedéseket hozhat, mint például weboldalak bezárása.

„Az online kampány ellen lépünk fel. Ha webhelyekről van szó, akkor azokat lekapcsoljuk az ANCOM, a Nemzeti Kiberbiztonsági Igazgatóság segítségével. Sok esetben nem is tudják, hogy mi állunk mögötte, hogy mi végeztük el az egész munkát: elmegyünk a leállításra törvényes hatáskörrel rendelkező intézményekhez, átadjuk nekik az összes információt, és ők megteszik ezeket az intézkedéseket. Ha olyan emberekhez is eljutunk, akikről biztosan tudjuk, hogy ezt a munkát végzik, akkor nemzetbiztonsági parancsot kapunk, amelyet az igazgató ír alá, az ügyész hagy jóvá, illetve a főügyész ír alá és a bíró hagy jóvá” – részletezte a SRI tisztviselője.

Rog hozzátette, hogy a SRI minden dokumentumot elektronikusan kezel, és „10–20 évvel a társadalom előtt jár”.

„Egy ilyen végzést kevesebb mint egy óra alatt megszerezhetünk. Elektronikus rendszereink vannak, semmi sem történik papíron. A SRI-ben 2012 óta minden dokumentum kezelése kizárólag elektronikusan történik. A szolgálat technológiailag és sok tekintetben 10–20 évvel a társadalom előtt jár, ahogy az normális és egészséges” – zárta a SRI tábornoka.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?