Iohannis: a SRI a nemzetbiztonsági rendszer alapintézménye

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) a nemzetbiztonsági rendszer alapvető fontosságú intézménye, mivel feladata a kiberbiztonság megteremtése, a román gazdasági érdekek védelme, valamint az energia- és élelmiszerbiztonságot fenyegető kockázatok nyomon követése – írta Klaus Iohannis szombaton a Román Hírszerző Szolgálat napja alkalmából kiadott üzenetében.

Klaus Iohannis államfő és Eduard Hellvig, a SRI igazgatója – kéz a kézben | Fotó: AgerpresAz államfő szerint „az intézmény jó hírnevét” irányításának a hatékonysága és munkatársainak a professzionalizmusa alapozta meg. Iohannis hangsúlyozta, hogy a SRI a világjárvány idején „jelentős eredményeket” ért el, és képes volt „nagyon komplex, új helyzetek” kezelésére. Szerinte a hírszerző szolgálat segítette az államot abban, hogy „minél több életet megvédjen és megmentsen, és a lehető legnagyobb mértékben korlátozza ennek a könyörtelen betegségnek a terjedését”.

Iohannis emlékeztetett arra, hogy a román állam stratégiai döntései nagymértékben a SRI nemzetbiztonsággal kapcsolatos információin alapulnak. Szerinte az intézmény „értékeléseinek előremutató dimenziója” nagyon fontos a döntéshozatali folyamatban.

Üzenetében az államfő rámutatott arra, hogy az ukrajnai háború körülményei között a SRI feladata a kiberbiztonság megteremtése, a román gazdasági érdekek védelme, valamint az energia- és élelmiszerbiztonságot fenyegető kockázatok nyomon követése. Ezek mellett a hírszerző szolgálat figyelmének az illegális bevándorlás jelenségére és a nemzetközi terrorizmusra is ki kell terjednie – vélekedett.

Végezetül Klaus Iohannis úgy értékelte: az egyre kiszámíthatatlanabbá váló biztonsági környezetben a SRI-nek ugyanolyan hatékonyan kell majd cselekednie, mint eddig, hogy sikeresen teljesíthesse küldetéseit.

Kapcsolódók

Kimaradt?