Állami intézményekre irányuló kibertámadásokat hárított el a hírszerzés

A múlt év novemberétől kezdődően a román állam intézményeit „kisebb léptékű” kibertámadások érték, ám ezeket a Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI) sikerült elhárítania – jelentette ki kedden a SRI-t ellenőrző parlamenti bizottság elnöke.

A kép illusztráció | Fotó: PixabayCristian Chirteş szenátor a testület aznapi üléséről tájékoztatta a sajtót. Ezen részt vett a SRI igazgatója, Eduard Hellvig is, aki arról számolt be a parlamenti bizottság tagjainak, hogy miként érinti a román nemzetbiztonságot az orosz–ukrán válság.

A szenátor a SRI igazgatójának beszámolója alapján elmondta: már tavaly novembertől, az orosz–ukrán válság körvonalazódásakor „kisebb léptékű” kibertámadások érték a román állam intézményeit és az ország kritikus infrastruktúráját, ám ezeket a hírszerző szolgálatnak sikerült elhárítania. Cristian Chirteş nem kívánta megnevezni a támadások romániai célpontjait. „Minisztériumokról, ügynökségekről van szó” – jegyezte meg.

Az Ukrajnából érkező esetleges menekülthullámról a szenátor elmondta, a belügyminisztérium országos tervet dolgozott ki a befogadásukra. Szerinte a Romániába érkező menekültek száma attól függ, hogy milyen mértéket öltenek az Ukrajnára irányuló orosz katonai akciók. Hozzátette, a román hatóságok akár több százezer menekült érkezésére is felkészültek, és gondoskodnak arról is, hogy egyikük se lépjen be ellenőrizetlenül az országba.

Cristian Chirteş tájékoztatása szerint a bizottság ülésén Eduard Hellvig kitért az orosz–ukrán válsághoz kapcsolódó félretájékoztatásokra és az álhírjelenségre is, amelyek Romániát is érintették. „Ez az orosz agresszió egyik válfaja” – jegyezte meg. A szenátor példaként említette a bukaresti orosz nagykövet legutóbbi nyilatkozatait. Szerinte a diplomata „ahányszor csak teheti”, félretájékoztat, és Romániára, a NATO-ra és az EU-ra hárítja a felelősséget a térségben kialakult helyzetért.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?