Dîncu szerint több mint 500 ezer menekültet tudnánk befogadni, ha kitörne a háború a szomszédban

Egy ukrajnai fegyveres konfliktus esetén Románia több mint 500 ezer menekültet tudna befogadni – jelentette ki kedden a védelmi miniszter a parlamentben.

Vasile Dîncu védelmi miniszter | Fotó: AgerpresVasile Dîncu a sajtónak elmondta: létezik egy terv is az elhelyezésükre a nagyvárosokban és a határ menti övezetekben. Hozzátette ugyanakkor, hogy Románia nem számít nagy számú menekült érkezésére, mert a korábbi, 2014-es katonai konfliktus idején az országukat elhagyó ukrajnaiak többsége Lengyelországba ment.

Újságírói kérdésre elmondta, a Románia számára legrosszabb forgatókönyvnek azt tartaná, ha széles körű fegyveres konfliktus alakulna ki az ország keleti határainál. Ez szerinte gazdasági és társadalmi következményekkel is járna. Hozzátette, hogy Románia mindenre felkészült, ami „egy vészhelyzetben felmerülhet”.

Vasile Dîncu kitért arra, hogy a hatóságok felkészültek az Ukrajnában tartózkodó román állampolgárok kimenekítésére is, ha ez szükségesnek mutatkozik. Úgy vélekedett: a fegyveres konfliktus feltételei fennállnak a térségben, de van remény a feszültségek csökkenésére is, diplomáciai erőfeszítések révén. Ezt a reményt szerinte az táplálja, hogy hamarosan újra ülésezik a NATO–Oroszország Tanács.

Arra a kérdésre, hogy az orosz–ukrán konfliktus begyűrűzhet-e Romániába, Vasile Dîncu kijelentette: a lakosságnak nincs mitől tartania. Megjegyezte, egy esetleges ukrajnai fegyveres konfliktus az egész térséget érinti, „de ez nem jelenti azt, hogy országunk területén háború lesz”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?