Kezdődik a képességvizsga: kedden románból vizsgáznak a nyolcadikosok

Kedden román nyelv és irodalomból vizsgáznak a nyolcadikosok, a képességvizsgákra egyébként több mint 160 400 diák iratkozott fel.

A következő vizsga csütörtökön lesz, akkor matematikából mérik fel a diákok tudását. A kisebbségekhez tartozó tanulók pénteken anyanyelv és irodalomból vizsgáznak.

Ezeket a szabályokat kell betartani

A diákoknak 8 és fél 9 között kell megjelenniük a vizsgateremben egy érvényes személyazonosító igazolvánnyal. Az írásbelin csak kékkel író tollat vagy golyóstollat, az ábrákhoz és rajzokhoz fekete grafitceruzát használhatnak.

Illusztráció: Pexels

A vizsga 9-kor kezdődik a feladatlapok és a lepecsételt piszkozatlapok szétosztásával, időtartama 120 perc. Nem megengedett a következő segédeszközök használata: kézikönyvek, szótárak, jegyzetek, könyvek, vázlatok, példatárak, valamint mobiltelefonok és elektronikus számítástechnikai vagy kommunikációs eszközök.

A vizsgatermekbe tilos bevinni a következő tárgyakat: iskolatáska, hátizsák, táska, pénztárca és hasonlók (a tanulóknak ezeket a személyes tárgyakat az iskola/vizsgaközpont igazgatósága által kijelölt tárolóhelyiségben kell hagyniuk). A vizsgafolyamatot térfigyelő kamerák rögzítik.

Mikor lesznek eredmények?

A vizsgák előzetes eredményeit július 3-án legkésőbb 14 óráig teszik közzé. Óvást személyesen a vizsgaközpontban vagy elektronikus úton lehet benyújtani július 3. 16 és 19 óra között, illetve július 4-én 8 és 12 óra között. A végleges eredményeket július 9-én függesztik ki. Az evaluare.edu.ro honlapon is közzétett listán a diák neve helyett az első vizsgán kiosztott egyéni kód jelenik meg.

A dolgozatok javítása digitálisan történik. A tételeket és a javítási útmutatót az írásbeli vizsgák napján 15 óráig közzéteszik a subiecte.edu.ro honlapon.

Hogyan érinti a digitális javítás a magyar gyermekeket?

Mint írtuk, idén már a próbavizsgán is digitalizált rendszerben javították a dolgozatokat. A korábban néhány megyében letesztelt rendszert a tavalyi pótérettségin vezették be. A dolgozatokat a vizsgaközpontokban, a vizsgázó jelenlétében beszkennelik és feltöltik az országos rendszerbe, amelyen keresztül az eljut a kiértékelést segítő tanárokhoz. A rendszer automatikusan és véletlenszerűen továbbítja majd a dolgozatokat más megyékből származó javító tanárokhoz. A dolgozatok titkosítása automatikus.

Felmerült az aggodalom, hogy hátrányos helyzetbe kerülnek a magyar tannyelvű osztályokban tanuló diákok, hiszen például egy galaci romántanár nem érti majd, esetleg miért szegényesebb a szókincsük, mint a román anyanyelvű gyerekeké. Ez a probléma sajátos tanterv alapján tanuló diákok esetében megoldódott: egyrészt létrehozták a sajátos tanterv szerint tanító romántanárok adatbázisát, másrészt a beszkennelt dolgozatokon is bejelölik, hogy a diák a sajátos tanterv alapján tanulta a románt. Ilyen módon a magyar gyerekek dolgozatait csak azok a pedagógusok javítják, akik a speciális tanterv alapján tanítanak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?