„Kényszervakáció” – tiltakoznak a szülők és a diákok az egy hónapos tavaszi szünidő ellen

Az országos szervezetekhez hasonlóan Magyar Szülők Szövetsége és a Magyar Középiskolások Szövetsége sem ért egyet az oktatási miniszternek azzal a bejelentésével, hogy az idei tavaszi szünidő a tervezettnél két héttel többet, április 2-tól május 4-ig tart. Álláspontjuk szerint az egy hónapos vakáció túlságosan nagy kiesést jelent a tanulási folyamatban. Sorin Cîmpeanu tárcavezető a tiltakozás hatására találkozóra hívta csütörtökre a szülők, diákok és pedagógusok képviselőit.

Mint korábban írtuk, Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter kedd este bejelentette: készül aláírni a rendeletet, amely szerint a tavaszi szünet nem kéthetes, hanem négyhetes lesz, a nyugati kereszténység húsvéti ünnepétől az ortodox húsvétig, vagyis április 2-től május 4-ig tart. Közölte azt is, hogy a nyolcadikosok képességvizsgáját csak az érettségi után tartják meg, és a nyári vakáció két héttel később kezdődik.

A tárcavezető azzal indokolta a tavaszi szünidő két héttel történő meghosszabbítását, hogy így csökken a mobilitás a koronavírus terjedése miatt legnehezebbnek ígérkező április hónap folyamán. Magyarázata szerint, ha nem egyezik bele ezekbe a változtatásokba, akkor az egészségügyi miniszter nem írta volna alá iskolába járás új forgatókönyveit szabályozó közös rendeletet, így számos tanintézményt már szerdától be kellett volna zárni.

Sorin Cîmpeanu szerdára részben meggondolta magát. Közölte, hogy még nem írta alá a tanév rendjét módosító rendeletet, hanem találkozóra hívja csütörtökre a szülők, diákok és pedagógusok képviselőit. Ezen a tanácskozáson pedig azt fogja javasolni, hogy a tavaszi vakáció legyen négyhetes, de a nyári szünidő csak egy héttel később kezdődjön, és a képességvizsgák időpontja ne változzon. Meghátrálásának az lehet a magyarázata, hogy a diákok és a szülők egyaránt tiltakoztak a tanév rendjének bejelentett módosítása ellen.

MAKOSZ: hátráltatja a végzősök felkészülését

A Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének elnöke, Vass Péter megkeresésünkre elmondta, a MAKOSZ álláspontja szerint a négyhetesre meghosszabbított tavaszi vakáció nagy mértékben hátráltatni fogja a végzős diákok felkészülését, mivel az egy hónapos szünet éppen a próbavizsgák után következik. Szerintük ez az egyhónapos vakáció „valószínűleg kevésbé fog szólni az iskolai tanulásról”, hiányozni fog a rendszeresség, és ez meg fogja nehezíteni a felkészülést a vizsgákra.

A magyar diákok az állásfoglalásukat a Facebookon is közzétették. E szerint nem támogatják a négyhetes tavaszi szünidőt. Szerintük ez a képességvizsgára és érettségire készülő tanulók mellett a diákság többi részének helyzetét is megnehezíti, mivel a tanulás szempontjából hatalmas kihagyásnak számít egy teljes hónap. Úgy vélekednek: a kényszervakáció ellehetetleníti a tanárok munkáját is, akiknek „hatalmas nehézség és kihívás” lesz visszatérni az oktatáshoz egy hónap elteltével, mivel a kihagyás miatt a diákok már nem lesznek naprakészek a tananyaggal.

Állásfoglalásukban emlékeztetnek: a MAKOSZ szorgalmazta a nyolcadikos és tizenkettedikes diákok iskolákba való visszatérését az alapos felkészülés érdekében. Szerintük a diákság többi részének online oktatásban kellene részesülnie, mivel úgy vélik, hogy a digitális rendszernek egy év elteltével „országszerte működőképesnek kellene lennie”. 

Magyar Szülők Szövetsége: a törvény elszenvedői a diákok lesznek

A Magyar Szülők Szövetsége, Csíky Csengele a Maszolnak elmondta, a Szülői Szervezetek Országos Föderációjával együtt tiltakozó nyilatkozatot tettek közzé szerda délután, amelyben kifejtik, hogy az érintett szervezetekkel nem történt előzetesen „valós, reális konzultáció”, a sajtóból értesültek „megrökönyödve” a döntésről, holott a tanügyi törvény 80-as cikkelye előírja, hogy erről meg kell kérdezni az érintett partner szervezeteket is.

„Érthetetlen számunkra, hogy a minisztérium miért hozott ilyen rövid idő alatt egy ilyen negatív hatású döntést, éppen a 2021-ben vizsgázó generációt érintve, akik 9 éven keresztül nem rendelkeztek teljes mértékben a Neveléstudományi Intézet által előírt tanterv és jóváhagyott tankönyvek lehetőségeivel” – olvasható közleményükben.

Hozzáteszik, hogy a „légből kapott” döntés az elképzelések teljes hiányára vall, és ennek elszenvedői szerintük a „törvény által kihangsúlyozottan kedvezményezettek”, azaz a diákok lesznek. Az egyhónapos vakáció a szervezetek szerint olyan szakadást idéz elő az oktatás folyamatában és a pedagógusok tervezésében, amelyek tovább nehezítik az előírt tananyag elsajátítását.

A két szülői szervezet fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy a vizsgadátumok halasztása újabb „stresszfaktort” jelent a diákok számára, az időjárási viszonyok a vizsgázók fizikai és lelki egyensúlyát is befolyásolják. „Tisztelt miniszterelnök úr, tisztelt kormánytagok. Gondolják, hogy nyugodtan szemükbe nézhetnek azoknak a diákoknak, akik az országos felmérőn, kötelező maszkviseléssel, az év legmelegebb hónapjában kénytelenek lesznek vizsgázni?” – teszik fel a kérdést.

(Címlapfotó: Kulcsár Mária)

Kapcsolódók

Kimaradt?