Így indokolta az oktatási miniszter a nyári vakáció lerövidítését

Ha nem hosszabbítják meg a tavaszi szünidőt, nem rövidítik le a nyári vakációt és nem költöztetik a képességvizsgák időpontját az érettségi utánra, akkor sok iskolát be kellett volna zárni – jelentette ki kedd este az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu a B1TV-nek nyilatkozva indokolta meg, hogy miért volt szükség a tanév rendjének módosítására. Magyarázata szerint, ha nem egyezik bele ezekbe a változtatásokba, akkor az egészségügyi miniszter nem írta volna alá iskolába járás új forgatókönyveit szabályozó közös rendeletet.

Mint ismert, e rendelet szerint a karantén bevezetésének pillanatáig járhatnak iskolába a diákok azokon a településeken is, ahol a fertőzöttségi ráta eléri a 6 ezrelékes küszöbértéket, ha korábban is jelen voltak az órákon.

 A miniszter emlékeztetett: a korábbi forgatókönyvek szerint automatikusan bezártak volna a tanintézetek azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi mutató nagyobb 6 ezreléknél. „Tehát a bukaresti iskolákat már holnaptól (szerdától – szerk. megj.) be kellett volna zárni” – idézte Cîmpeanut az edupedu.ro.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A tárcavezető elmondta, a tanév rendjének módosítása lehetővé teszi a próbavizsgák megszervezését a nyolcadikosok és tizenkettedikesek számára március 31-ig. A másik nagy előnye, hogy az érettségit időpontja, illetve a negyedikesek és hatodikosok felmérőit változatlan időpontban tartják meg. Csak a nyolcadikosok képességvizsgái kezdődnek később, június 22. helyett július 5-én – sorolta Cîmpeanu.

A miniszter elmondta, a szakértők szerint a járvány harmadik hulláma áprilisban éri el a csúcspontját Romániában. Így könnyen elképzelhető, hogy nagyon sok iskolát az eredetileg tervezett két húsvéti vakáció között be kellett volna zárni, az online oktatásra pedig „nagyon sokan haragudnak”.

Arra a kérdésre, hogy nem zökkenti-e ki a gyerekeket a négyhetesre hosszabbított tavaszi szünidő, Cîmpeanu kijelentette: nem állítja azt, hogy a tanév rendjének módosítása ideális megoldás volt. „Ám az összes változat közül ez volt a gyerekekre és az oktatásra legkevésbé káros hatással. A nyári vakációból két hetet a tavaszi szünidőhöz toldottunk, hogy kivédjük a járvány harmadik hullámát” – jelentette ki.

(Címlapfotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?