banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Hivatalos: két héttel később kezdődik a nyári vakáció

Két héttel meghosszabbodik a második iskolai félév amiatt, hogy egy hónapig tart a tavaszi szünidő – jelentette be kedd este az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu már a délután folyamán közölte: a tavaszi szünet meghosszabbítását kezdeményezi oly módon, hogy a vakáció a nyugati kereszténység húsvéti ünnepétől az ortodox húsvétig, vagyis április 2-től május 4-ig tartson. A tanév rendjének megváltoztatása a képességvizsgák és líceumi felvételik időpontjának átütemezését is megköveteli.

Az oktatási miniszter délután még azt nyilatkozta, a második félév időtartama nem változik a tavaszi szünidő meghosszabbodása miatt. Este azonban bejelentette: a második félév június 18. helyett július 2-án ér majd véget. „Voltaképp elveszünk két hetet a nyári vakációból, és megtoldjuk vele a tavaszi szünidőt" – jelentette ki Sorin Cîmpeanu.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A miniszter közölte azt is, hogy diákok egy része számára eltérő időpontban ér véget a második félév:

  • a nyolcadikosoknak június 25-én (június 11. helyett)
  • a tizenkettedikeseknek június 18-án (június 4. helyett)
  • a szakmunkásképzősöknek július 23-án (július 9. helyett).

Sorin Cîmpeanu tájékoztatása szerint szerdán jelenik meg az idei tanév rendjének módosításáról szóló miniszteri rendelet. A tárcavezető korábban azzal indokolta a tavaszi szünidő két héttel történő meghosszabbítását, hogy így csökken a mobilitás a koronavírus terjedése miatt legnehezebbnek ígérkező április hónap folyamán.

A tanév módosított rendje szerint a nyolcadik osztályosok képességfelmérőjét július 5-e és 8-a között tartják, az érettségi időpontja változatlan marad, június 28-a és július elseje között zajlik. A tanári versenyvizsgákat és a véglegesítő vizsgát a korábban beütemezett időpontokban tartják meg.

(Címlapfotó: Kulcsár Mária)

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?