„A tizenéveseknek igenis van felelősségérzete” – diákvezető a járvánügyi szabályok betartásáról

Nem arról van szó, hogy iskola után 20-30 fős bandákba tömörülnének a csíkszeredai középiskolások, reagáltak az érintettek a Maszolnak, miután a közösségi médiában több helyen a tanulók felelőtlen magatartásával hozták összefüggésbe a koronavírusos esetszámok növekedését. 

A csíkszeredai diákok többsége örült, amikor újranyitották kapuikat az iskolák, és felelősen áll a koronavírus-járvány terjedésének érdekében hozott szabályok betartásához – szögezte le érdeklődésünkre Keresztes Szabolcs, a Csíkszeredai Középiskolások Diáktanácsának (Csíki DT) titkára.

A Márton Áron Főgimnázium végzős tanulója szerint az iskolákban nem okoz gondot az óvintézkedések betartása, az osztálytermekben, és a folyosókon szünetekben is rend van. Az intézmény udvarán is gyakran megjelennek az iskola pedagógusai, hogy ne legyen nagyobb csoportosulás.

„Nem gondolom, hogy az iskolákban nagy problémák adódhatnak abból, hogy ne volnának betartva az óvintézkedések. Iskola után természetesen gyakran együtt mennek a városba, vagy haza, beülnek egy kávéra, hiszen mégiscsak diákokról van szó és szükségünk van az emberi kapcsolatokra” – emelte ki Szabolcs.

Hozzátette: nem arról van szó, hogy a tanítási napok végén 20-30 fős bandákba tömörülnének – ahogy ezt több kommentben állították a közösségi oldalakon – a csíkszeredai középiskolások. „A tizenéveseknek igenis van felelősségérzete, kerüljük a tömeget, betartjuk a szabályokat a kávézókban is” – szögezte le.

Nagy kihívás lesz az érettségi

Nem könnyű az érettségire való felkészülés sem a speciális körülmények között – mondta el Szabolcs. „Az alapstressz természetesen bennünk van. Ami könnyítheti némileg a dolgunkat, hogy kivettek némi tananyagot, ez a hasznunkra válhat. Ami zavaró tényező lehet, az a maszkviselés három órán át” – fogalmazott. Az érettségi vizsgákra való felkészülés „nem feltétlenül” nevezhető zökkenőmentesnek, tette hozzá.

„Az online oktatás során a fő tantárgyakat oktató tanárok lelkesen odaálltak mellénk, és szerintem a többi iskolában is így van. Ha nem is olyan hatékonyan, mint a személyes jelenléttel járó órák keretében, de a főbb dolgokat meg tudtuk tanulni. Nyilván komolyan is vettük, mert tudtuk, hogy nagy munka lesz” – emelte ki. Amikor visszatérhettek az iskolába, alkalmuk nyílt közösen átismételni a tanultakat, viszont a közel másfél éves kiesést nehéz pótolni – mondta el Keresztes Szabolcs.

Kapcsolódók

Kimaradt?