banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

A tanügyminiszter visszakozik: csak egy héttel rövidülne meg a nyári vakáció

Bár kedd este bejelentette, hogy másnap aláírja a nyári szünidő két héttel történő megrövidítéséről szóló rendeletet, az oktatási miniszter szerdán újabb javaslattal állt elő: csak egy héttel menjenek később vakációra a gyerekek.

Sorin Cîmpeanu az edupedu.ro portálnak elmondta: nyitott a diákok érdekeit szolgáló javaslatokra, ezért csütörtökön konzultálni szeretne a tanügyi szakszervezetek, a tanulók és a szülők képviselőivel az idei tanév rendjéről. A miniszter ezzel értésre adta, hogy a közvélemény nyomására gondolta meg magát.

A tárcavezető elmondta, a csütörtöki konzultáción azt fogja javasolni, hogy a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek a tanév eddigi rendje szerinti időpontokban képességvizsgázzanak, illetve érettségizzenek, a többi diák pedig számára pedig egy héttel később, június 18. helyett június 25-én kezdődjön a nyári szünidő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Cîmpeanu közölte, hogy a korábbi elképzelése nem változik: a tavaszi vakáció nem kéthetes, hanem négyhetes lesz, április 2-tól május 4-ig tart. A diákok május 5-től folytatják a tanévet, az iskolába járás módosított forgatókönyvei szerint. A második félév egy héttel megrövidülne ugyan, de a miniszter csütörtökön azt is javasolni fogja, hogy a nyári vakációig a diákoknak öt szombati napon pótórákat tartsanak, így nem lesz tanyanyagkiesés.

A miniszteri bejelentések kronológiája

A miniszter kedden többször is megszólalt a tanév rendjének módosításával kapcsolatban, s mindannyiszor újabb ötletekkel állt elő. Előbb bejelentette, hogy „számításba veszi” a tavaszi szünidő meghosszabbítását, illetve az országos vizsgák elhalasztását, majd egy konferencián azt mondta, az érettségi vizsga időpontja mégsem változik, viszont a nyolcadikosok képességvizsgáját az érettségi után tartják meg.

Később egy sajtótájékoztatón már arról beszélt: javasolni fogja, hogy a tavaszi vakáció négy hétig tartson. Ismertette az országos vizsgák időpontját, és leszögezte azt is, hogy a második félév időtartama nem változik. Este pedig már bejelentette: szerdán aláírja a rendeletet, amelynek értelmében a második félév két héttel meghosszabbodik, tehát nyári vakáció később kezdődik. Másnapra újra változott az álláspontja.

(Címlapfotó: Agerpres)

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?