Jelenléti oktatással indulna ősszel a Sapientia, nem kötik oltáshoz az oktatáshoz való hozzáférést

Idén július 9–23. között lehet iratkozni a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem alap- és mesterképzéseire, online – derült ki szerdán, az egyetem vezetőségének online sajtótájékoztatóján. Megtudtuk azt is: az egyetem nem fogja oltási igazolványhoz kötni az oktatáshoz való hozzáférést, mint fogalmaztak, mindenkinek saját érdeke, hogy védettnek érezze magát a tanórán.

Dr. Tonk Márton, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora elmondta, idén 20 éves az egyetem. Mint fogalmazott, fontos kérdés volt, hogy a következő tanévet a Sapientia milyen formában kívánja megkezdeni, ám a nemrég lezajlott vezetőtanácsi ülésen azt javasolták, hogy a szeptemberben kezdődő tanévet jelenléti oktatás formájában kezdjék meg.

Nem lesz kötelező az oltási igazolvány a tanuláshoz

A rektor arról is beszélt, hogy az oktatáshoz való hozzáférést az egyetem nem fogja oltási igazolványhoz kötni. „Elégséges, hogy nappali oktatásról beszélünk, nem kívánjuk az oktatást feltételhez kötni, mindenki úgy járjon be a tanórákra, ahogy biztonságban érzi magát. Az oktatással kapcsolatos kiegészítő szolgáltatásokról (kollégium, bentlakás) való döntést pedig az egyes karok döntésére bízzuk, ahogy eddig is tettük, mivel azt láttuk, hogy az egyes egyetemi helyszíneken folyamatosan más a járványügyi kontextus” – magyarázta.  

Hozzátette: a beiratkozási időszak július 9–23. között lesz, ez karonként változik, és a tavaly nagy sikernek örvendő online iratkozási platformon lehet majd ezt megtenni, amelyet idén továbbfejlesztettek, így lehetőség van a felvételi díj online, kártyás befizetésére is. Aki továbbra is az átutalást vagy egyéb típusú befizetést választja, annak a banki bizonylatot kell feltöltenie a rendszerbe, ha pedig mentesül a felvételi díj alól, az ezt igazoló dokumentumot kell feltöltenie, tudtuk meg. Az iratkozás 50, illetve 70 lejbe kerül, a választott kartól függően.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Tonk Márton elárulta: az egyetemen idén nyáron 30 alapképzésen 1132 helyet, míg 11 mesterképzésén 281 helyet hirdet meg, a társadalomtudományok, humántudományok, művészet, mérnöki, matematika és természettudományok területén biztosítva magyar nyelvű továbbtanulási lehetőséget. Hozzátette, a tandíjak és ösztöndíjak összege változatlan marad, mivel az egyetem továbbra is figyel arra, hogy megfizethető árakkal kedvezzen az anyanyelvükön továbbtanulni vágyóknak.

A Sapientia EMTE személyes jelenléttel indítaná el az oktatást szeptembertől négy erdélyi városban: Csíkszeredában, Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön, a helyek több mint 50 százalékát kitevő tandíjmentes helyek mellett kétféle tandíjtípusra lehet idén pályázni: a költséghozzájárulásos helyek esetében 250–450 euró között mozog az egy évre fizetendő összeg, míg a teljes tandíjak esetében 600–750 euró közötti finanszírozásra van szükség egy évben.

A Csíkszeredai Kar új épületben várja a hallgatókat

Dr. Lázár Ede egyetemi docens, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának dékánja úgy fogalmazott: a Csíkszeredai Kar épületének a befejezése lezárult, ősztől egy új, „sokkal belakhatóbb” épületben várják a diákokat. Emellett kiemelte, hogy sikerült felújítani a mérnöki-informatikai labort és a kollégiumot is, illetve megújult szakkollégiumi tevékenységgel is készülnek a hallgatóknak.

A karon 322 tandíjmentes és 249 tandíjas hely indul az idén, 4 tudományterületen, idén 13 alapképzési és 5 mesterképzési szakra lehet online iratkozni július 12–21. között. Humántudományi, gazdaságtudományi, társadalomtudományi és mérnöki tudományi ágazatok közül lehet választani, és újdonság, hogy az idei évben az általános közgazdaság, illetve az agrár- és élelmiszeripari gazdaság szakokra együtt lehet jelentkezni, majd az I. tanév után válik lehetőség a szakosodásra.

A Marosvásárhelyi Kar hat mérnöki szakon biztosít magyar nyelvű képzést

Dr. Domokos József egyetemi docens, a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának dékánja beszélt az idei felvételi tudnivalókról. Mint fogalmazott, a Marosvásárhelyi Karon öt szakcsoport van: fordító-és tolmács szak, kertészmérnöki- és tájépítészeti szakcsoport, kommunikáció és közkapcsolatok, közegészségügyi szolgáltatások és politikák szak, illetve automatika és alkalmazott informatika szakcsoport. Idén a kar 13 alapképzésére július 5–20. között lehet felvételizni, a 4 mesterképzésére pedig július 12–23. között lehet online iratkozni, a beiratkozási díj minden esetben 50 lej.

„A műszaki felsőoktatás egyik központjának számító Marosvásárhelyi Karon társadalomtudományi, kertészeti, erdészeti és mezőgazdasági programokra is lehet jelentkezni. Indulása óta a kar a magyar nyelvű műszaki felsőoktatás legjelentősebb központjává nőtte ki magát, amely országos viszonylatban egyedülálló módon biztosít magyar nyelvű képzést hat mérnöki szakon” – mondta. Hozzátette, hogy a meghirdetett alapképzések közül az agrármérnöki és az erdőmérnöki szakok továbbra is kihelyezett képzésként indulnak a Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központban.

A Kolozsvári Karra a művészetek, társadalomtudományok és környezettudomány iránt érdeklődőket várják

Dr. Szenkovics Dezső egyetemi adjunktus, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának dékánja elmondta: idén 133 ingyenes és 62 költséghozzájárulásos hely indul, 5 alap- és 3 mesterszakon. A Kolozsvári Karon 5 alapképzési szakra és 2 mesterire hirdetnek nyáron felvételit, ezekre július 9–19. között lehet iratkozni, ősszel pedig a harmadik mesterképzésre, a filmtudományra is lehet felvételizni.

Szintén ősszel szerveznek felvételit az egyévesre tervezett Jogász életpályák mesteri szakon is, a működési engedély elnyerése esetén. A szükséges iratok listáját, a felvételi tájékoztatót és minden más fontos információt az egyetem honlapján a Felvételizőknek menüpontban találhatják meg az érdeklődők.

(Címlapi illusztráció forrása: Facebook/Sapientia EMTE)

Kapcsolódók

Kimaradt?