Járulékos veszteség: Sepsiszentgyörgyön azoknál is elzárták a vízcsapokat, akik nem tartoznak

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat közbejárására volt szükség, hogy a város hat tömbházában újra legyen vízszolgáltatás, miután a Közüzemek regionális szolgáltató a nagy adósságok miatt elzárta a vizet.

A drasztikus intézkedés felháborodást szült, főként azon családok körében, akik rendesen fizettek a szolgáltatásért, mégis víz nélkül maradtak. A sepsiszentgyörgyi városháza közbelépett, hogy újrainduljon az ivóvízellátás a Grigore Bălan, Jövő és Váradi József utcai tömbházlakásokban.

Abban állapodtak meg, hogy az önkormányzat képviselői ezen a héten találkozót tartanak a Közüzemek vezetőségével és a tulajdonostársulások képviselőivel, hogy megoldást keressenek arra, hogy azok a lakosok, akik naprakészek a befizetéseikkel, ne legyenek érintettek és a szolgáltató be is tudja hajtani az elmúlt időszakban felhalmozott több mint 500 000 lejes tartozást.Fotó: Pixabay

A Közüzemek vízszolgáltató felidézte, hogy már április 19-én fizetési felszólításokat függesztettek ki azoknál a tömbházaknál, ahol a lakók jelentős adósságot halmoztak fel, és értesítették őket, hogy ha nem törlesztenek, megszüntetik az ivóvíz-szolgáltatást. Végül április 28-án zárták el a vízcsapokat. A városháza közbejárására újraindították a szolgáltatást, ám a Közüzemek szerint hosszú távon akkor maradnak nyitva a vízcsapok, ha az érintett lakótársulások írásbeli vállalást tesznek az adósságok részletben való kifizetésére és törlesztik az aktuális számlákat is.

Korábban Kozsokár Attila. a Közüzemek igazgatója érdeklődésünkre elmondta: a járvány idején ugrásszerűen megnőtt azok száma, akik nem fizették víz és csatornázás számláikat. Több ezren halmoztak fel összesen 7 millió lejes tartozást, számolt be az igazgató, aki szerint a világjárvány idején érvényben lévő törvények megtiltották a közműszolgáltatások megszüntetését, hogy ha valaki betegség miatt nem tud dolgozni, az ne maradjon hidegben, sötétben, víz nélkül.

A korlátozások feloldásával ismét el lehet zárni a vizet az adósoknál, mondta Kozsokár Attila, akinek magyarázata szerint a Közüzemeknek Sepsiszentgyörgyön a lakótársulásokkal van szerződése, nem a családokkal, illetve a közterület és a magánterület közti határt a vízvezeték főelzárója jelenti, ezért csak azt tudják elzárni, nincs lehetőségük külön kizárni az adós háztartásokat, így leszek a rendesen fizetők az intézkedés járulékos vesztesei.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?