banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Több mint tízezer szavazat érkezett: jövőt terveznek a sepsiszentgyörgyi dohánygyárnak

A sepsiszentgyörgyi egykori dohánygyár jövője foglalkoztatja a sepsiszentgyörgyi közösséget, hiszen már több mint 10 000 szavazat érkezett már a www.sepsitabak.ro oldalra arról, hogy milyen rendeltetéseket szánjanak a dohánygyár épületeinek és területének.

A szavazás határideje április 21., tehát még egy hét áll rendelkezésére, hogy véleményt mondjanak, vagy új ötleteket javasoljanak. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat által indított online felmérés célja feltérképezni az ipari műemlék-épületegyüttes jövőjét illető lakossági igényeket, és eddig több mint 10 500 szavazat érkezett közel 2000 egyéni felhasználótól. A www.sepsitabak.ro oldalon egy 360 fokos felvételeket is tartalmazó virtuális túrába építették a 34 kérdést.

Fotó: Antal Árpád Facebook-oldala

Az eddig beérkezett válaszok alapján a legtöbben azt szeretnék, ha az egykori dohánygyár épületeiben interaktív tudományok háza, dohánygyári múzeum, kreatív műhely gyerekeknek, barkácsolás, műhelymunkák, tematikus workshopok, közösségi alkotótér, szabadulószoba, interaktív ipartörténeti kiállítótér, fotóművészetek háza, planetárium, közösségi tánctér, népmesemúzeum, kommunista idők múzeuma, pihenőhely fákkal, függőágyakkal, baba-mama mondókázó, ringató, szabadtéri mozi, mini-fesztivál, irodalmi kávéház, szabadtéri kávézó jönne létre.

A szabadon beírt, közel 400 beérkezett ötlet között a legtöbben a kutyafuttatót, a tornatermet és a munkahelyteremtést említették, de az ifjúság és a nyugdíjasok számára létrehozott közösségi lehetőségek is több helyen szerepeltek.

Fotó: Antal Árpád Facebook-oldala

Múlt hétvégén első alkalommal szerveztek nyílt napot, amelyre közel 500-an jelentkeztek, ám az optimális gyárlátogatási élmény miatt egy napon 200 főre korlátozták a vezetett túrákon részt vevők számát. A regisztrációs listán szereplő következő 200 személy tehát részt vehet a következő, május 21-i nyílt napon, a harmadik ilyen rendezvényt pedig júniusban szervezik meg.

Az egykori dohánygyár 1902–1907 között épült a magyar állam támogatásával, és virágkorában ezer embert is foglalkoztatott. 2011-ben, a gyártási és forgalmazási engedély felfüggesztését követően, a vállalat beszüntette tevékenységét, néhány évvel később pedig az állami költségvetéssel szemben felhalmozott adósságok miatt fizetésképtelenségbe került. A sepsiszentgyörgyi városháza tavaly élt elővásárlási jogával, és 4,9 millió euróért megvásárolta a felszámolás alatt lévő Galaxy Tabacco Rt. tulajdonában lévő földterületet és épületeket. A cigarettagyártásra alkalmas gépeket a csődbiztos egy másik cégnek adta el, tehát a sepsiszentgyörgyi gyárban nem lehet újraindítani a cigarettagyártást, ám az önkormányzat tulajdonába került épületegyüttes több különálló tevékenységre is alkalmas.

Fotó: Antal Árpád Facebook-oldala

Az már biztos, hogy a gyár egykori dohányraktárában, mintegy 3000 négyzetméteren hozzák létre a kommunista rezsim rémtetteit felidéző interaktív múzeumot, amelyet 11,3 millió euróval támogatnak az Országos Helyreállítási Alapból (PNRR).

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?