Itt van a budapesti válasz a román tiltakozásra

A román külügyminisztérium tiltakozása túlzó és indokolatlan, de nem szokatlan - így reagált a magyar köztársasági elnöki hivatal a román külügyminisztérium tiltakozására. Mint arról a Maszol beszámolt, a bukaresti külügyi tárca vasárnapi közleményében egyebek mellett azt írta, „teljes mértékben ellenzi” Novák Katalin üzeneteit. 

A Mandiner.hu kérte ki a Sándor-palota véleményét a bukaresti külügyi tárca lépésével és kritikájával kapcsolatban. „A román külügyminisztérium tiltakozása túlzó és indokolatlan, de nem szokatlan. A szóban forgó, a csíksomlyói búcsún énekelt székely himnuszt megjelenítő bejegyzés változatlanul elérhető a köztársasági elnök közösségi médiás felületein. Az erdélyi reformátusok köszöntését idézve: Békesség Istentől!” - válaszolta a portál megkeresésre a köztársasági hivatal. 

Reagált a Sándor-palota a román tiltakozásra Forrás: Novák Katalin Facebook oldalató

Mint arról beszámoltunk, a román külügyminisztérium felvette a kapcsolatot Magyarország bukaresti nagykövetével a magyar köztársasági elnök romániai magánlátogatása során elhangzott, szerintük „nem megfelelő nyilvános üzenetek miatt”. A közlemény szerint a külügyi tárca elfogadhatatlannak tartja az államfő által tett nyilvános üzeneteket, annak ellenére, hogy Románia már többször is jelezte: visszafogottságra lenne szükség, amikor Novák Katalin ide látogat.” 

Fotó: Beliczay László

Miután a minisztériumi közleményből nem derült ki, pontosan mi az, ami zavarja a Bogdan Aurescu vezette tárcát, a román és az erdélyi magyar sajtó arról írt, hogy a külügyet valószínűleg az a székely himnuszból átvett idézet zavarta, amelyet a magyar köztársasági elnök posztolt közösségi média oldalán: „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk”. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?