Novák Katalin Csíksomlyón: Lelki élmény volt az egész nap

Két napos látogatásra érkezett Székelyföldre Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke. A politikus május 27-28-ai tartózkodása idején ellátogatott Csíksomlyóra, részt vett a pünkösdi búcsú ünnepi szentmiséjén. Az ünnep délutánján Novák Katalin látogatást tett a csíksomlyói kegytemplomban.

Fotók: Beliczay László

Csíksomlyóra érkezett pünkösd szombatján Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke. A népszerű politikus a Nagy- és Kis-Somlyó hegyek közötti nyeregben található Hármashalom-oltárnál részt vett az ünnepi szentmisén. Délutáni programja során Novák Katalin látogatást tett a csíksomlyói kegytemplom és kolostor épületében.

Novák Katalin nagy sajtóérdeklődés mellett, fotósok és operatőrök kereszttüzében érkezett meg a csíksomlyói kegytemplomba. A köztársasági elnök Urbán Erik ferences rendi tartományfőnök társaságában, a látogatók elől, biztonsági protokolláris okokból kordonokkal elválasztott oltár melletti oldalbejáraton érkezett a templomba. A politikus röviden beszélgetett az ünnepi szentmise szónokával, majd felsétált a világhírű Mária-kegyszoborhoz.

A ferences-rend életéről tájékozódott

Mint a Maszol érdeklődésére Urbán Erik elmondta: a templom történetéről és a ferences-rendi életről tájékoztatta Novák Katalint. A köztársasági elnök, látogatása végén, a padsorok mellett elhaladva, az ott helyet foglaló hívekkel fényképeszkedett, sokakkal kezet fogott, majd a templomból kilépve is eleget tett néhány selfie-készítési kérésnek.

Bár interjú készítésére nem volt lehetőség, a Maszol munkatársának kérdésére Novák Katalin úgy fogalmazott: nagy élmény volt számára az egész nap, igazi "lelki élményt" jelentett részt venni a csíksomlyói búcsú eseményein. A köztársasági elnök a kegytemplom mellett, az éppen eleredő sűrű zápor kiséretében szállt autóba és hagyta el Csíksomlyót.

Novák Katalinnak vasárnap Sepsiszentgyörgyön van programja, délben a református elemi iskola új épületrészének átadására, két órával később pedig egy idősotthon átadó ünnepségére hivatalos. Magyarország köztársasági elnöke legutóbb április közepén járt Romániában, a partiumi Nagykárolyban, ahol Kölcsey Ferenc szobrát avatta fel Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes társaságában. Mint ismert, román nacionalista szervezetek zavarták meg az ünnepséget.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?